Ako si navučen na slatkiše

Ukoliko spadate u one koji ne mogu da zamisle dan bez barem jedne čokoladice, onda znate koliko je teško prevazići tu lošu naviku. Evo nekoliko predloga kako da se “skinete sa slatkiša”.

Cokolada

Konzumiranje čokolade, posebno crne, ima i pozitivnih strana – brzo će vam popraviti raspoloženje, snižava holesterol, leči kašalj… ali samo ako se jede ponekad, u umerenim količinama.

Ako ste već shvatili da preterujete sa unosom slatkiša, i rešili ste da potpuo prestanete da ih jedete, to i nije baš tako dobra ideja. Naučnici tvrde da kada odlučimo da od nečega potpuno odustanemo, dolazimo u preveliko iskušenje da se vratimo starim, lošim navikama i vrlo lako nalazimo opravdanje zašto te navike, zapravo, nisu toliko loše. Pre nego što odlučite da uopšte ne jedete slatkiše, prvo smanjite količinu.

Odredite sebi dane, ili prilike, kada ćete pojesti nešto slatko i držite se rasporeda koji ste napravili. Kada dođe trenutak da se zasladite, razmišljajte o tome što jedete. Stručnjaci tvrde da smo prestali da zaista uživamo u hrani i da jedemo mnogo više slatkiša nego što nam treba, upravo zbog toga što nam je mozak “isključen” – ne razmišljamo o onome što jedemo. Nutricionisti predlažu – odvojite količinu slatkiša koju ćete tog dana pojesti, a zatim se koncentrišete na ukus, aromu, teksturu slatkiša, pokušajte da procenite šta se od sastojaka nalazi u tome što jedete i na taj način ćete više uživati.

Onog trenutka kada počnete da osećate grižu savesti zbog toga što ste nešto pojeli, rizikujete da, nesvesno, počnete da tražite izgovore i opravdanja da biste još nešto smazali. Umesto toga, uživajte u svemu što pojedete i ješćete manje, tvrde naučnici.

Dobro izaberite čime ćete se zasladiti i birajte kvalitetnije slatkiše. Ako je vaš izbor, na primer čokolada, odaberite neku sa manje masti i šećera, tamniju i “čistu” čokoladu. Iako ćete možda pomisliti: “Zašto to da radim”, naučnici tvrde – što je kvalitetnija namirnica, manje ćete je pojesti. Slatkiši sa veštačkim zaslađivačima i različitim aditivima, povećavaju vašu želju za slatkišima. Sa druge strane, možda će vam i visoka cena ovakvih čokolada, pomoći u tome da je ređe kupujete.

Da ne biste svakog dana bili u slatkom iskušenju, odložite slatkiše na neko mesto gde vam neće biti na dohvat ruke. Preporučuje se da ih čak ne držite kod kuće, jer kada dođete u situaciju da morate da idete u prodavnicu da ih kupite, razmislićete dva puta. Ipak, ako vam ni to ne bude teško i odete u kupovinu, gledajte to sa pozitivne strane – potrošićete bar neku kaloriju.

Evo još nekoliko saveta: pijte vodu kada vam se jede slatko, probajte neku drugu hranu umesto slatkiša, pokušajte da se zasladite voćem ili kašičicom meda.

 

Izvor:mondo

Komentari
Loading...