Generic filters
Exact matches only

Ako ovaj LEK pijete na svoju ruku čim vas nešto zaboli, odmah prestanite, RIZIKUJETE ŽIVOT!

Ako ste upravo kupili kutiju diklofenaka jer vas bole leđa bolje je da ga ne pijete na svoju ruku! U suprotnom, rizikujete zastoj srca, infarkt, moždani udar, smanjeni dotok krvi u noge, ruke i druge organe. U opasnosti su pacijenti koji imaju visok krvni pritisak, masnoće u krvi, dijabetes, upozorile se brojne kliničke studije.

Screenshot at Nov 07 17 02 45

Prof. dr Miljko Ristić, naš najpoznatiji kardiohirurg, kaže za “Alo!” da je za taj lek još pre dve godine objavljeno da izaziva pojačanu sklonost ka trombozi ili začepljenu krvnih sudova.

Diklofenak je u širokoj upotrebi i može da se kupi bez lekarskog recepta. Sa druge strane, tromboza krvnih sudova u srcu izaziva infarkt, u mozgu šlog, u ekstremitetima i drugim delovima tela utiče na smanjen dotok krvi. Trebalo bi da nadležni koji se bave ispitivanjem lekova ponovo ispitaju dejstvo diklofenaka, kako bi se utvrdilo u koliko slučajeva je to njegovo neželjeno dejstvo izraženo i da li bi ga trebalo ukinuti ili zabraniti“, navodi taj stručnjak i dodaje da je oprez pri korišćenju i kupovini diklofenaka obavezan, a naročiti kod onih ljudi koji su oboleli od kardiovaskularnih bolesti.

„Oni onikako ne bi trebalo da lek koriste na svoju ruku, bez konsultacija sa svojim kardiolozima“, kategoričan je on.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) navode za “Alo!” da je ta institucija još pre tri godine uputila pismo zdravstvenim radnicima u kojem ih upozorava o organičenjima terapijske primene ovog leka. U tom pismu su naveli, kako kažu, da su kontraindikacije diklofenaka, primećene kod pacijenata koji imaju slabo srce.

„Primena diklofenaka od sada je kontraindikovana kod pacijenata kojima je ustanovljena takozvana kongestivna insuficijencija srca ili srčana slabost, ishemijska bolest srca, bolest perifernih arterija ili cerebrovaskularna bolest, a značajni faktori rizika za ispoljavanje neželjenih dejstava su kod pacijenata koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom, hiperlipidemijom, dijabetesom i pušenjem“, naveli su u toj instituciji.

A da dugo traje polemika u vezi sa dejstvom diklofenaka koji se koristi protiv bolova koji se javljaju zbog artritisa, reume, povreda mišićno-koštanog tkiva govori i podatak da je na njegova neželjena dejstva pre nekoliko godina upozoravala američka Agencija za hranu i lekove (FDA), posle njih su britanski stručnjaci tražili da se lek zabrani za upotrebu jer su dokazali u studiji da gotovo za 50 odsto povećava rizik od infarkta i šloga, dok je prošlog meseca utvrđeno da postoji za 50 odsto veća šansa za zastoj srca.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

Autor:Alo Izvor: BKTVNEWS

 

 

Komentari
Loading...