Ako imate zadah na aceton, odmah idite kod lekara!

U Srbiji konstantno raste broj umrlih osoba od dijabetesa, koji je peti vodeći uzrok smrti u našoj zemlji, tako da je stopa umiranja od šećerne bolesti u poslednjih deset godina kod nas porasla za 8,4 odsto.
Prema podacima Zdravstveno statističkog godišnjaka Srbije u izdanju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, godišnje u našoj zemlji od posledica šećerne bolesti umre oko 3.000 osoba.

wannabe man

– U poslednjih deset godina uočen je porast umiranja od ovog oboljenja u Srbiji. Stopa mortaliteta od šećerne bolesti povećala se sa 34,3 u 2006. godini, do 42,7 na 100.000 stanovnika u 2015. godini – navodi se u publikaciji “Batuta”.

Dijabetes je, inače, peta vodeća bolest u Srbiji, koja se manifestuje povišena glukozom, šećerom u krvi, a ćelije ostaju gladne šećera. Ima ga oko 710.000 odraslih osoba, a jedna trećina obolelih ni ne zna da je ima pa se samim tim ni ne leči.

– 465.000 ili 8,1 odsto odraslog stanovništva zna za svoju šećernu bolest dok još 245.000 osoba nema postavljenu dijagnozu dijabetesa i ne leči se. Naime, zbog blagih simptoma, tip 2 dijabetesa koji čini preko 90 odsto obolelih, može godinama proticati neopaženo – navode u “Batutu”.

Radi se, dakle o podmukloj bolesti, koja dugo prolazi bez simptoma, a za to vreme povišen šećer nepovratno oštećuje nerve i krvne sudove i može dovesti do hipertenzije, infarkta srca, moždanog udara, slepila, gangrene noge, teškog oštećenja bubrega…

Prvi simptomi šećerne bolesti su učestalo mokrenje i preterana želja za unosom bilo koje vrste tečnosti, miris urina i zadah na aceton. Znakovi ove bolesti su i preterana potreba za hranom, zatim, osećaj iscrpljenosti, gubitak težine, ​​problemi sa vidom, česte infekcije, trnjenje i gubitak osećaja u rukama i nogama, osetljive desni, problemi sa kožom…

U riziku da dobiju dijabetes najviše su gojazni, zatim osobe koje jedu mnogo slatkiša, beli šećer i gazirane sokove, oni koji se nedovoljno bave fizičkom aktivnošću, koji su pod stresom…

Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić izjavio je nedavno na skupu o dijabetesu da je šećernu bolest moguće odložiti, kao i da je moguće smanjiti rizik od dobijanja te bolesti za 58 odsto.

– Veoma je značajno da se smanji konzumiranje masne hrane, potrebno je unositi više vlakana i baviti se fizičkom aktivnošću – istakao je prof.dr L alić.

Inače, godišnje se na lečenje obolelih od dijabetesa uz Srbiji potroši 230 miliona evra odnosno po 490 evra po pacijentu.

(Lj. R.)

Komentari
Loading...