Akne na licu

Akne predstavljaju jedno od najčešćih kožnih oboljenja kod tinejdžera i mlađih ljudi. Kako i zbog čega staju akne na licu i kako ih lečiti?

Akne na licu

Akne su poremećaj rada lojnih žlezda, kada one proizvode višak ulja pod kožom, što izaziva pojavu neprijatnih gnojnih bubuljica koje, osim na licu, mogu da se jave i na vratu, ramenima i leđima. Do poremećaja dolazi kada pore postanu začepljene usled previše ulja, od mrtvih ćelija ili zbog pojave bakterija. Iako je mlađa populacija najsklonija razvijanju ovog kožnog oboljenja (usled puberteta i „divljanja“ hormona), od akni mogu da obole i stariji ljudi oba pola. Brojna istraživanja su pokazala da, u nekom periodu života, čak 85% od svetske populacije oboli od akni.

Uzroci za pojavu akni:

#1. genetika
#2. hormoni
#3. infekcija
#4. vlažnost i zagađenje vazduha
#5. stres
#6. fizička iritacija
#7. kozmetika na bazi ulja
#8. neuredna ishrana

Tipovi akni

– potkožne akne (ostaju ispod površine kože, a vidljive su kao blage neravnine na licu)
– crne akne (pojave se na površini kože i crne su boje, ali ne od prljavštine)
– čvorići (blage izrasline crvenkaste boje)
– čvrste bele bubuljice (gnojne bubuljice koje su na samom dnu crvene)
– ciste (velike gnojne i bolne bubuljice koje imaju koren duboko u koži)

kako leciti akne

Kako lečiti akne?

Iako same po sebi akne nisu opasne, ako se ne leče pravovremeno, dešava se da ostave ožiljke koji se posle teško uklanjaju. Prvo i osnovno u lečenju akni je da ih nikako ne cedite! Ceđenje akni samo dovodi do upalnih procesa i mogu uzrokovati ozbiljnije zapaljenje kože. Umesto toga, promenite kozmetiku koju upotrebljavate i način na koji održavate lice. Koristite blaga kozmetička sredstva koja sakupljaju i uklanjaju višak ulja, ubijaju bakterije i čiste kožu od mrtvih ćelija. Potražite one proizvode koji na sebi imaju oznaku „non-comedogenic„. Ne preskačite detaljno pranje i umivanje lica niti jedan jedini put, ma koliko da ste umorni ili vas mrzi. Pored svakodnevne i detaljne higijene lica, neophodno je da radite piling i parenje kože, kako biste što potpunije očistili pore i oslobodili ih da „dišu„. Što se tiče ishrane, pojačajte unos voća i povrća, jedite više šargarepe i bundeve, meso od živine, jaja, lisnato povrće..

Ako je problem sa aknama uporniji, konsultujte se sa dermatologom kako biste dobili odgovarajuće kreme ili lekove za dalji tretman i lečenje i nikako ne kupujte ništa na svoju ruku ili na preporuku prijatelja. Svaka koža je drugačija i svi mi reagujemo različito na iste proizvode; samo zato što je neka krema ili losion delovao kod nekog drugog, ne znači da će i kod nas.

Komentari
Loading...