Generic filters
Exact matches only

9 stvari koje negativno utiču na hormone

Hormoni su direktno povezani sa našom težinom, apetitom, željom, ali oni nisu u potpunosti van naše kontrole. Postoje stvari koje negativno utiču na hormone, i koje pokreću “ krug dešavanja“ u našem organizmu koji mi i te kako osećamo. Taj krug možete da zaustavite.

hormons

1) PREVIŠE SLATKIŠA I INSULIN

Konzumiranje velikih količina slatke hrane u velikoj meri utiče na našu kilažu, a veliki broj kilograma može da nas učini otpornim na dejstvo insulina, hormona koji pokreće šećer kroz krv i odvodi ga do ćelija kako bi im obezbedio energiju. Kada se funkcionisanje insulina poremeti, dolazi do metaboličkog sindroma ili nastanka dijabetesa tipa 2.

2) STRES I KORTIZOL

Nivo kortizola najčešće noću opada, i dozvoljava nam miran san. Međutim, ukoliko smo napeti ili pod stresom, njegove količine u organizmu rastu. Upotrebite neku od tehnika opuštanja i potrudite se da kortizol neometano obavlja svoje funckije.

3) NESANICA I KORTIZOL

Nedostatak sna podiže nivo kortizola, i čini vas još nervoznijim, a vašu potrebu za kaloričnom hranom većom.

4) LEPTIN I SAN

Ukoliko sebi obezbedite dovoljno sna, nivo leptina će biti takav da ćete osećati sitost. Ukoliko propustite spavanje tokom noći, ujutru ćete osetiti veliku glad koja sa sobom povlači veliki apetit, velike količine hrane i višak kilograma.

5) KORTIZOL I KOFEIN

Kada unosite velike količne kofeina, podiže se nivo kortizola. Brzo postajete anksiozni, a u kasnim večernjim satima problemi sa insomnijom će označiti kulminaciju uznemirenosti. Stručnjaci preporučuju dve šoljice kafe dnevno.

6) ENDROFIN I VEŽBANJE

Ako nismo dovoljno fizički akivni, stalno će nam nedostajati endrofin, hormon zadužen za dobro raspoloženje. On takođe pozitivno utiče i na imuni sistem i libido. Što više vežbate, količine endrofine će biti veće.

7) ESTROGEN I KALORIČNA HRANA

Visok procenat masti u organizmu negativno utiče na nivo estrogena, hormona koji reguliše menstrualni ciklus. Ovo je još jedan razlog da se odlučite za zdravu, uravnoteženu ishranu.

8) GRELIN I TRENIRANJE

Ponekad zbog vežbanja zaboravite da jedete. Za to ima konkretan razlog, vežbanje spušta nivo grelina, hormona koji stimuliše glad.

9) SLATKIŠI I PMS

PMS je sam po sebi dovoljna muka i pravi preveliki nered sa hormonima. Da nered ne bi prerastao u katastrofu, izbegavajte slatkiše. U suprotnom postaćete razdražljiviji.

Komentari
Loading...