8 stvari koje bi trebalo da znate o zubnim implantima

Zubni implanti su postali veoma popularna opcija za nadoknađivanje izgubljenih zuba, pre svega zbog svoje dugotrajnosti i realističnog izgleda. Ali, da li ste znali da su prvi zahvati zamene zuba implantima vršeni još pre nekoliko stotina godina?

imp

Zubni implanti kakve danas poznajemo su slučajno otkriveni od strane jednog švedskog naučnika 1952. godine, ali su tek osamdesetih godina prošlog veka počeli komercijalno da se koriste.

Kakva je budućnost zubnih implanata? Predviđa se da će se u budućnosti implantati izrađivati od nanodijamanata, koji blagotvorno deluju na viličnu kost i desni.

Evo još nekih zanimljivih činjenica o zubnim implantima, koje verovatno niste znali:

1. Na zubnim implantima se ne može javiti karijes

Da, ovo je istina, ali to ne znači da treba da jedete stvari prepune šećera i da zanemarite vašu svakodnevnu oralnu higijenu. Veoma je važno da zubne implante tretirate kao i prirodne zube i vodite računa o celokupnoj oralnoj higijeni kako biste sprečili nastajanje obolenja.

2. Zubni implanti stimulišu rast vilične kosti

Ukoliko ste ostali bez nekog zuba, tokom vremena, kost vilice slabi i počinje da nestaje. Zubni implanti su jedino rešenje za nadoknadu zuba koje će stimulisati rast vilične kosti, dok proteze mogu i da ubrzaju gubitak kosti. Ovo je još jedan od razloga zašto treba istrpiti malo veću cenu zubnih implanta.

3. Zubni implanti su jači od čelika

Za izradu zubnih implanata se koristi čist titanijum (ili njegova legura), što ih čini čvršćim od čelika! Titanijum je i mnogo lakši.

4. Veoma visok procenat uspešnosti ugradnje

Zubni implanti imaju veoma visok procenat uspešnosti ugradnje kod pacijenata, oko 95-98%. Za razliku od drugih rešenja, implanti su dugotrajni, njihova stabilnost ne zavisi od okolnih zuba i nisu potrebna dodatna podešavanja nakon ugradnje.

5. Zubni implanti su biokompatabilni

Biokompatabilnost titanijuma sa ljudskim telom znači da telo najverovatnije neće odbaciti impant i da titanijum nema toksična dejstva na desni i viličnu kost. Drugi materijali koji su korišćeni u prošlosti za izradu implanata zuba nisu dobro srastali sa vilicom ili su jednostavno bili odbačeni od strane organizma. Titanijum srasta sa koskom.
Ovo je jedan od najvećih razloga zašto se titanijum koristi u medicinskim i stomatološkim procedurama.

6. Mogu da izdrže silu od 90,7 kg

Zubni implanti mogu da izdrže silu od 90,7 kg, za razliku od zubnih proteza koje mogu da izdrže samo 22,7 kg. Takođe, za razliku od proteza, zubni implanti zadržavaju svoju čvrstinu tokom vremena.
7. Zubni impanti nisu imuni na bolesti desni

Veruje se da su implanti zuba podložni bolestima desni, baš kao i prirodni zubi. Ako ste izgubili zub zbog bolesti desni ili samo imate bolest desni, veći je rizik od odbacivanja implantata.

Oralna higijena je veoma bitna, kako bi se izbegla obolenja desni, i najbolje je konsultovati se sa stomatologom ako imate ovakvih problema. Otečene i crvene desni, krvarenje i povlačenje desni su veoma čest razlog gubitka zuba. Zato je bitno ne zapostaviti higijenu zuba oko zubnih implanata i redovno ići na preglede kod stomatologa da bi se ovo sprečilo.

8. Normalna ishrana i žvakanje

Pretpostavka je da oko 50% ljudi sa zubnim protezama uklanja svoju protezu tokom jela jer im je lakše da jedu bez nje. Sa druge strane, zubni implanti omogućavaju potpuno prirodan zagrižaj i kod njih nema opasnosti da će se pomerati tokom jela. Zubni implanti vam omoguavaju da uživate u hrani koju volite.

Komentari
Loading...