7 znakova koji ukazuju da možda imate dijabetes

Kako ljudi sve češće obolevaju od ove bolesti, bilo bi pametno da obratite pažnju na sledeće simptome koji mogu ukazivati ​​da možda imate dijabetes.

dija

Ako se ne leči, dijabetes može imati ozbiljne posledice, zato ako uočite neke od ovih simptoma treba se obratiti lekaru. Bolje je da proverite!

1. Preterana žeđ

Jedan od najočitijih i dobro poznatih znakova da bolujete od dijabetesa je ako ste neuobičajno i preterano žedni. Žeđ može se javiti iz dva razloga, ali rezultat je isti: morate popiti mnogo više tečnosti nego što biste inače. Zato ako imate ovaj simptom, posetite lekara i proveriti.

2. Čest odlazak u toalet

Ako pijete mnogo više tečnosti nego obično, takođe ćete češće ići u toalet. Ovo je još jedan od klasičnih znakova da možda imate dijabetes. Čak ćete se buditi i  tokom noći da biste otišli u toalet. Ako vam se ovo događa često, znate šta treba raditi – proverite krv i posetite lekara !

3. Umor

Postoji još nekoliko simptoma koji nisu toliko uobičajeni, a koji mogu ukazivati ​​na dijabetes. Jedan od njih je umor, ali naravno postoji više razloga zašto netko može oseća preveliki umor, zato morate posetiti doktora.

4. Gljivice

Drugi moguć simptom dijabetesa je gljivična infekcija u genitalnom području. Naravno infekcija može biti izazvana i drugim razlozima, ali u slučaju dijabetesa je zbog viška šećera kojim se hrane gljivice. Ako imate gljivice više od tri, četiri puta godišnje, to može ukazivati ​​na dijabetes.

5. Problem s vidom

Dijabetes takođe izaziva probleme s vidom, ponovno zbog povećanog šećera u krvi, kao što su sušenje očiju ili zamagljen vid. Dijabetes može dovesti čak do gubitka vida, tako da je bitno da se dijagnostifikuje i prati. Ako se dijagnostifikuje, mora se redovno raditi screening mrežnice koji će pokazati bilo kakvu promenu.

6. Sporo zaceljivanje rana

Ukoliko ste se posekli i primetili da rana nikako da vam zaraste, ovo bi takođe mogao biti znak da imate dijabetes, pa zato posetite lekara ako ste primetili ovaj simptom. Dijabetičari su skloni infekcijama, jer je njihov imuni sistem oslabljen zbog visoke vrednosti šećera u krvi.

7. Povećan apetit

Na kraju, još jedan mogući simptom je povećani apetit. Kao i u slučaju drugih simptoma i ovaj može biti izazvan drugim razlozima (kao što je povećana aktivnost štitne žlezde), ali ako primetite da imate preveliku želju za hranom idite kod lekara i proverite svoje stanje.

Nikada nemojte ignorisati bilo kakve promene u svom organizmu, već idite kod doktora. Ranim dijagnostificiranjem bolesti možete sprečiti ozbiljno narušavanje svog imunog sistema i regulisati nivo šećera u krvi, koji se proverava jednostavnim testiranjem krvi ili urina.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...