Generic filters
Exact matches only

7 znakova i simptomi tumora na mozgu

Znaci i simptomi tumora na mozgu su veoma slični drugim svakodnevnim bolestima koje obično zanemarujemo – od glavobolja do depresije. Ovde su neki ključni simptomi koje ne smete ignorisati.

 

Dobra vest je da, prema podacima Američkog udruženja za borbu protiv raka, tumor na mozgu pogađa manje od jednog procenta svetske populacije.

Loša vest je da ga često prati vrlo malo simptoma.

Ovi simptomi se često zamenjuju sa uobičajenim problemima i posledicama stresnog života – od glavobolja do iscrpljenosti.

Uporne glavobolje

Čak i lekarima može biti veoma teško da razlikuju glavobolje (ili potpune migrene) koje su znakovi tumora na mozgu od onih koje su posledica drugih razloga.

“Najbolji pokazatelj je nova svakodnevna glavobolja za koju se čini da neće proći,“ kaže dr. Majk Čen, vanredni profesor na odeljenju za neurohirurgiju.

“Ove glavobolje se vremenom pogoršavaju i često su prisutne kada se ujutru probudite, kada je intrakranijalni pritisak visok zbog dugog ležanja u krevetu.’

‘ Ovaj bol može veoma varirati bez obzira na veličinu ili stepen rasta tumora.

 

Suptilan gubitak vida

Pacijenti kod kojih se pojavi ovaj specifičan simptom tumora na mozgu možda toga uopšte neće biti svesni, a kamoli da ga povežu sa tumorom na mozgu.

Možda uopšte neće primetiti promenu u kvalitetu vida.

“Ovaj specifičan simptom oštećenog perifernog vida je poznat kao bitemporalna hemianopsija,“ kaže lekar Kristofer Karuba.

 

Slabost i letargija

Motorna kora mozga pokreće i kontroliše pokrete mišića širom tela.

“Desna motorna kora kontroliše levu stran vašeg tela, dok leva kontrolira desnu stran vašeg tela,“ kaže dr. Čen.

Ako imate tumor na mozgu, možda nećete osećati bol u udovima, a levu ili desnu nogu ili ruku možda nećete reagovati na uobičajeni način – ili možda uopšte ne.

 

Problemi u formiranju rečenica

Još jedan čest simptom tumora na mozgu je mutan ili spor govor koji usporava.

“Lingvistički problemi – kao što su mucanje, problemi u imenovanju predmeta ili u razumevanju onoga što drugi govore – su ključni simptomi tumora u frontalnom ili temporalnom režnju,“ kaže dr. Karuba.

tumor na mozgu
FreePik

Promene u raspoloženju i sklonost ka rizičnom ponašanju

“Pacijenti koji pate od tumora na mozgu mogu razviti depresiju, bes ili anksioznost, čak i ako obično ne pokazuju takve emocije,“ kaže Sumeet Vadera, doktor medicine, neurohirurg na Univerzitetu u Kaliforniji.

To je najčešće povezano sa tumorom koji direktno uključuje ili pritiska delove frontalnog režnja, koji je odgovoran za mnoge naše osobine ličnosti.

 

Gubitak sluha ili zujanje u ušima

“Ako ste doživeli gubitak sluha s jedne strane ili stalno čujete zujanje u ušima poznato kao tinitus, trebalo bi da se dogovorite za razgovor sa lekarom koji može utvrditi da li su vaši simptomi dovoljno ozbiljni da posetite neurologa,“ kaže dr. Karuba.

Gubitak ravnoteže

Jedno od mnogih područja gde mozak igra ključnu ulogu je usklađeno kretanje mišića i ravnoteža.

Ako vam je hod otežan, posebno u mraku i ako se naginjete dok hodate, to može biti jedan od simptoma tumora na mozgu, koji su posledica tumora u malom mozgu, delu mozga koji je odgovoran za ravnotežu i koordinaciju.

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...