Generic filters
Exact matches only

7 namirnica koje povećavaju nivo kolagena! KOLAGEN je najzastupljeniji protein

Kolagen je najzastupljeniji protein u telu i sastavni je deo kože, kose, noktiju, tetiva, ligamenata, hrskavice i zglobova.

Možemo reći da je to element koji vašem telu daje strukturu, oblik i čvrstoću.

Problem se javlja nakon 25. godine, kad telo polako počinje gubiti potencijal za stvaranje svežeg kolagena. To znači da organizam ne uspeva proizvesti toliko kolagena, koliko je potrebno vašoj koži, kosi, zglobovima i preostalim tkivima. Posledično se pojavljuju prvi znakovi starenja koji snažno utiču na vaše raspoloženje i samopouzdanje.

Pored starosti, na udeo kolagena negativno utiču i faktori, koji su često sastavni deo modernog načina života – stres, nedostatak sna, nekvalitetna hrana, konzumiranje kafe i alkohola, izlaganje suncu itd.

 

Zato nedostatak kolagena raste iz dana u dan, a posledice su:

 • duboke bore
 • obešeni obrazi
 • umoran izgled
 • sve ređa kosa
 • krhki nokti
 • česti bolovi u zglobovima
 • povremene tegobe s probavom

Kako eliminisati kolagenski deficit?

Pobednička strategija sastavljena je od dva ključna dela. Prvi je usko povezan s načinom života. Potrebno je:

 • kvalitetan odmor
 • vremena za opuštanje
 • fizička aktivnost
 • konzumiranje kvalitetne hrane
 • veći unos vode, nezaslađeni čajevi ili limunada

Međutim, znatno je važniji drugi deo strategije. Radi se o potezu kojim rešavate problem u samom izvoru. Zdravlje kože, kose, noktiju i zglobova zavisi prvenstveno od hranljivih materija s kojima raspolaže vaše telo. Stoga u ishranu morate uvrstiti dovoljnu količinu hrane koja se smatra izvrsnim izvorom aminokiselina potrebnih za optimalno stvaranje kolagena. To su:

 • losos
 • govedina
 • pileće meso
 • zeleno lisnato povrće
 • jaja
 • bobičasto voće
 • avokado

Ne morate brinuti ako ne volite određene namirnice s popisa, odnosno retko se pojavljuju na vašem jelovniku. Iako su nabrojane namirnice bogat izvor ključnih aminokiselina i ostalih nutrijenata, koje omogućavaju nastanak kolagena, to ne znači da se radi o najboljem mogućem izboru.

Pored ishrane ukoliko želite izbeći ove neprijatne posledice nedostatka kolagena morate promeniti i neke svoje navike

 

Navike koje uzrokuju gubitak kolagena

Postoje četiri glavne navike koje mogu uzrokovati pojačan gubitak kolagena i loše uticati na vaš fizički izgled, samopouzdanje i raspoloženje.

Konzumiranje jednostavnih šećera

Prevelika količina šećera u krvotoku se negativno odražava na zdravlje, ali i izgled. Upravo je kolagen među najugroženijim molekulama u organizmu zbog uticaja šećera. Šećer se lepi za kolagen, čime u velikoj meri slabi njegovu strukturu i funkciju. Reč je o takozvanom procesu glikacije, koji može neprestano ubrzavati proces starenja, a da toga niste ni svesni.

Preterano izlaganje suncu

UV zraci smatraju se jednim od najsmrtonosnijih i najopasnijih faktora koji utiču na vaš izgled i zdravlje. Izlaganje sunčevim zracima ubrzava proces fotostarenja, a opasne posledice postaju vidljive tek kasnije, kad je već kasno reagovatii. Na početku se organizam uspešno odupire slobodnim radikalima. Ali, tokom vremena njihova količina snažno raste, a obrambeni štit jednostavno popusti pod pritiskom. Zbog toga slobodni radikali napadaju i uzrokuju oštećenja brojnih belančevina, između ostalih i kolagen. To je glavni razlog zašto osobe koje se preterano izlažu sunčevim zracima imaju suvu, opuštenu i vidljivo stariju kožu.

Alkohol i pušenje

Pušenje je navika koja doslovno uništava vaš organizam i kožu te je u znatnoj meri čini starijom. Osim toga, nikotin negativno utiče na protok krvi po telu i tako onemogućuje neometano hranjenje ćelija materijama ključnim za brzu regeneraciju te usporava sintezu kolagena. Povremeno konzumiranje alkohola ipak može ostaviti neprijatne posledice na vaš izgled. Posledice su posebno opasne ako govorimo o dužem periodu, jer alkohol negativno utiče na vitamin A, što posledično usporava nastanak kolagena.

Manjak ključnih aminokiselina

Daleko najčešći faktor koji utiče na gubitak kolagena je nedostatak ključnih aminokiselina, koje su najviše zastupljene u stvaranju kolagena. Ako u svoju ishranu uvrstite losos, govedinu, piletinu i jaja, možete pozitivno uticati na stvaranje kolagena. Međutim, promena ishrane može predstavljati velik izazov. Zbog ubrzanog i modernog načina života, događa se da zaboravimo koliko je važna uravnotežena i raznolika ishrana. Osim toga, kvalitet hrane iz godine u godine drastično opada i zato je organizmu teže osigurati sve potrebne nutrijente te vrlo brzo upadnemo u zamku kolagenskog deficita. Zato je izuzetno važno da iz svog života postepeno izbacite fatalne opasnosti koje vrebaju na kolagen.

Foto pixabey
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...