6 razloga da pijete vise vode

Znamo da nam se organizam sastoji od 65% vode pa i više, znamo da je neophodno unositi što više tečnosti kako bismo pravilno funkcionisali, ali i dalje konzumiramo vodu u nedovoljnim količinama. A evo koje sve koristi imamo od nje.

6_razloga_da_pijete_vise_vode_v

#1. Voda nam pomaže u skidanju suvišnih kilograma

Brojna istraživanja su utvrdila da pojačan unos vode – uz sprovođenje dijete – podstiče skidanje suvišnih kilograma, a takođe utiče da prevarimo glad i ubrzava metabolizam. Medicinski sajtovi su čak pisali i o 7 načina da smršate pijući više vode.

#2. Voda smanjuje rizik od nastanka raka

Pijući više vode, smanjujemo rizik od oboljevanja nekoliko vrsta raka, poput raka debelog creva, raka bešike i čak raka dojke.

#3. Voda smanjuje rizik od dobijanja srčanog napada i moždanog udara

Unosom više vode u organizam, smanjujemo dehidraciju krvnih sudova jer, nedovoljnim unosom, krv postaje gušća, što može dovesti do stvaranja ugrušaka koji ugrožavaju snabdevanje kiseonika do srca i mozga. Na taj način, smanjujemo rizik od dobijanja srčanog napada i moždanog udara. Pijući dovoljno vode, mi takođe držimo krvni pritisak pod kontrolom, izbegavajući tako većinu komplikacija koje mogu nastati ukoliko je on prenizak ili previsok.

#4. Voda pomaže pri izbacivanju toksina iz organizma

Pijući 8 i više čaša vode dnevno, podstičemo izbacivanje toskina iz organizma putem znojenja i preko bubrega. Voda osvežava organizam i čisti ga od određenih toksičnih supstanci koje se vremenom nagomilavaju tkivima i organima.

6_razloga_da_pijete_vise_vode_v2

#5. Voda poboljšava fizičke i mentalne sposobnosti

Hidratacija podstiče fizičku izdržljivost i čini da imamo više elana i energije. Nedovoljan unos vode dovodi do smanjene mišićne performance i atletskih sposobnosti, ali i do umora . Isto tako, pojačan unos vode poboljšava našu memoriju i, uopšte, kognitivne sposobnosti (sposobnosti pamćenja, mišljenja i učenja).

#6. Voda poboljšava rad creva

Jedna od najčešćih posledica nekonzumiranja dovoljno vode jeste zatvor, zbog čega lekari kao prvu meru u lečenju ove tegobe predlažu upravo pojačan unos vode.

Preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd su da unosimo dve litre vode dnevno, u koju možemo dodati i malo limunovog soka za osveženje. Vodite računa o sebi i svom zdravlju, unosite dovoljno tečnosti u organizam jer voda je najjeftinija prevencija za mnoge tegobe i bolesti.

Organvlasti.com
Komentari
Loading...