6 načina kako da ubrzate metabolizam

Ako slučajno niste znali, trčanje ne samo da troši kalorije, već i usporava starenje, pokazalo je istraživanje sa Univerziteta Stanford. A kad je rad na sebi u pitanju, evo što možete učiniti da ubrzate svoj metabolizam.

mett

Dižite tegove

Rad na mišićima poboljšava rad metabolizma, jer se za dizanje tegova koristi više energije, tako se troše i kalorije. Vežbajte barem 20 minuta tri puta nedeljno.

Ne zaboravite kardio vežbe

Imate četiri minute? Pokušajte s Tabatom. Reč je o intervalnom i intenzivnom treningu koji se sastoji od 20 sekundi napora i deset sekundi odmora. Ovakav oblik vežbanja je brz i učinkovit, pokazala su istraživanja.

Jedite često

Vaše telo treba malo energije da probavi hranu, stoga, ako imate male i česte obroke (oko 200 kalorija), to je puno zdravije za vaš metabolizam. Na primer, ručak podelite u dva dela, pola pojedite u 11 sati, a ostatak u 14 sati.

Pijte više vode

Voda je ključna za metabolizam, ako je ne unosite dovoljno u organizam, metabolizam postaje manje učinkovit. Pokušajte piti što više vode dnevno, preporučuje se dve litre. Voće, povrće i ostala tečnost takođe se računa.

U ishranu dodajte vlakna

Vlakna nije lako probaviti i to je dobra stvar. Trošite dodatnu energiju probavljajući vlakna i tako vaš metabolizam radi. Unesite u ishranu 25 do 30 grama vlakana dnevno.

Odlučite se za proteine

Proteinske aminokiseline obnavljaju mišićno tkivo i proteini su od velike važnosti za organizam. Ako mišići ne rade kako bi trebali, metabolizam se usporava. Žene bi dnevno trebale konzumirati 70 grama proteina.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...