5 stvari koje morate znati ako svaki dan pijete aspirin

 Za razliku od većine lekova aspirin deluje kao lek protiv bolova, snižavanja visoke temperature te kao antikoagulant (smanjuje mogućnost zgrušavanja krvi).

 

as2

Velik broj ljudi svakodnevno poseže za aspirinom verujući u njegove opšte zdravstvene koristi, često potkrepljene naučnim dokazima.  Na primer, istraživanja su pokazala da svakodnevno uzimanje aspirina može smanjiti šanse od nastanka raka creva za čak 68 posto, dok je najnovije istraživanje pokazalo da ženama smanjuje šanse od nastanka  raka jajnika za 20 posto.

Međutim, ako ga svakodnevno uzimate preventivno i na svoju ruku, nekoliko stvari o njegovim učincima biste trebali znati.

1. Povećava gubitak folne kiseline u urinu i krvi kod osoba koje boluju od artritisa. Folna kiselina je neophodna kako bismo se mogli nositi sa stresom, za jak imuni sistem te kao koenzim koji osigurava pravilno funkcionisanje mnogih biohemijskih reakcija u telu. Da bismo nadoknadili izgubljenu folnu kiselinu, lekari preporučuju 400 mcg folne kiseline dnevno.

2. Aspirin može izazvati krvarenje u probavnom sistemu što uzrokuje gubitak gvožđa. Dugotrajni gubitak gvožđa vodi do anemije. Na anemiju su posebno osetljive žene tokom mestruacije. Svakako proverite vrednost gvožđa u krvi. Ukoliko se pokaže nedostatak, biće potrebno nadomestiti gvožđe.

3. Aspirin može iscrpiti vitamin B12 kod osoba s bolestima srca. Takođe u nekim slučajevima može oštetiti želudac, organ koji ima ključnu ulogu u apsorpciji vitamina B12. Vitamin B12 je neophodan za uravnoteženu vrednost energije, raspoloženje, pamćenje i funcionisanje nervnog sistema.

4. Aspirin može iscrpiti vitamin C. Vitamin C je potreban za formiranje kostiju i zuba, probavu i stvaranje krvnih zrnaca. Pomaže i kod zaceljivanja rana, kod proizvodnje kolagena bitnog za elastičnost kože te je esencijalan za borbu protiv stresa. Uzimanje nekoliko stotina miligrama vitamina C dnevno pomoći će da ga nadoknadite.

5. Pokazalo se da aspirin smanjuje vrednost cinka u krvi. Cink je potreban za pravilnu probavu i iskorištavanje ugljenihidrata iz hrane poput žitarica, povrća, voća, šećera te proteinske hrane poput mesa, jaja i pasulja.Muškarci obično imaju veće potrebe za cinkom od žena zbog zdrave funkcije prostate. Ovaj esencijalni mineral potreban je telu zbog proizvodnje barem 200 različitih enzima potrebnih za različite aspekte metabolizma i života. Krv, kosti, mozak, srce, jetra i mišići zavise od adekvatnih vrednosti cinka.

Komentari
Loading...