5 stvari koje kćerke nasleđuju od svoje majke

Zdravstveno stanje žene uglavno zavisi od zdravlja njene majke. Naime, neke stvari su genetski predodređene i, gledajući majku, pripadnice nežnijeg pola mogu da eliminišu potencijalne zdravstvene probleme na vreme.

mum

Dame treba da obrate pažnju na zdravstvene nedostatke koje su njihove mame dobile i da preventivno deluju protiv svih bolesti koje bi mogle da naslede.

Evo šta sve kćerke, gledajući zdravlje majke, mogu u velikom procentu od njih i da naslede.

Vreme ulaženja u menopauzu

Genetika je prilično pouzdano merilo menopauze, zapravo, jedno istraživanje je pokazalo da je ona u čak 85 odsto slučajeva određena genetikom. Većina žena uđe u perimenopauzu negde između 39. i 51. godine, a otad je potrebno oko pet godina pre nego što u potpunosti izgube menstruaciju, što je zvanični početak menopauze. Uopšteno je pravilo da ćete menstruaciju izgubiti isto kad i vaša majka. Ipak, određeni životni faktori, poput pušenja i življena na visokoj nadmorskoj visini, mogu da ubrzaju menopauzu.

Povećan rizik od raka dojke

Postoji razlog zašto lekari pitaju imate li nekoga iz uže porodice da je prebolio ili ima rak dojke. Oko 10 odsto slučajeva karcinoma dojke su nasledni, a ako je u pitanju majka, rizik se udvostručuje. Zatim, tu su geni BRC1 ili BRC2 koji povećavaju rizik od raka dojke za 60 odsto. Ipak, 70 procenata svih žena s rakom dojke nema bliske rođake s tom bolešću. I imajte na umu da mnogo stvari povećava rizik: od sredine do načina života, od izloženosti hemikalijama i konzumiranja cigareta ili alkohola.

Osteoporoza

Ako je vašoj majci dijagnostikovana osteoporoza, sklona je prelomima kostiju ili ima tanke kosti, i vi morate dobro da obratite pažnju na svoje kosti. Struktura kostiju dosta je određena nasleđem. U jednom istraživanju merena je koštana struktura tri generacije žena iste porodice, te su pronađene značajne korelacije veličine, debljine i gustine kostiju.

Vežbajte, pazite na težinu, unosite dovoljno kalcijuma, magnezijuma i vitamina B3 kako biste zadržali čvrste kosti, jer poznavati genetski rizik nije dovoljno.

Bolovi u zglobovima

Reumatoidni artritis, što je autoimuna bolest, ima jaku genetsku komponentu. Ako vaša majka ili neko iz prvog kolena ima reumatoidni artritis , rizik da ćete ga vi dobiti povećava se za 50 procenata. Osteoartritis, najčešći oblik artritisa, takođe ostaje u porodici, iako od njega obolevaju i oni kojima u porodici nema zabeleženih slučajeva.

Traume i česta izloženost stresu na poslu ili drugim aktivnostima najčešći su uzrok razvoja artritisa, nezavisno od nasleđivanju. Pušenje, česta konzumacija crvenog mesa, visok unos kofeina, čini vas osetljivijim na osteoartritis, dok vam vežbanje i redovno rastezanje mogu pomoći u prevenciji.

Sklonost migrenama

Ako je vaša majka imala probleme s migrenama, velike su šanse da ćete ih naslediti, jer je čak 80 odsto rizika genetičke naravi, sudeći prema istraživanju koje je vršeno na Univerzitetu u Njujorku. Genetska veza najjača je za migrene s aurom. Migrene su inače češće kod žena, jer pogađaju 17 odsto žena i samo osam procenata muškaraca.

Okidači migrene vrlo su lični, nekim ljudima to može biti od jedenja čokolade, sira, izloženosti jakom svetlu, jakom parfemu, tako da razlozi zbog kojih migrene nastaju nemaju veze sa vašom majkom.

Komentari
Loading...