Generic filters
Exact matches only

5 saveta o ishrani za prevenciju nastanka tromba u nozi

5 saveta o ishrani! Nastanak tromba je ozbiljno zdravstveno stanje koje može imati dalekosežne posledice.

 

Preko 50 hiljada ljudi u Srbiji svake godine umre od posledica neke od bolesti srca i krvnih sudova.

Važno je naglasiti da se tromboza može sprečiti i efikasno izlečiti ako se simptomi prepoznaju na vreme, postavi adekvatna dijagnoza i primeni odgovarajući tretman. 

Takođe, adekvatna ishrana i redovno vežbanje mogu sprečiti nastanak ozbiljnijih posledica, a o uzrocima i najčešćim simptomima da imate tromb u nozi pogledajte na Kavanali.

 

U nastaku sledi pet saveta za promene u ishrani kako bi se sprečio nastanak tromba u nozi.

Unosite dovoljnu količinu vode tokom dana

Preporučeni unos tečnosti za žene iznosi oko 2 litra, dok je za muškarce preporučeno oko 2,5 litre dnevno.

Sa konzumiranjem dovoljne količine vode, vaše telo će ostati hidrirano i doći će do optimalne cirkulacije krvi.

Na taj način će se smanjiti rizik od potencijalnog stvaranja tromba. 

Prirodna svojstva vode, bez obzira da li je to voda iz slavine ili flaširana, podstiču održavanje normalne gustine krvi i umanjuje mogućnost od zgrušavanja trombocita i formiranja ugruška. 

Nije potrebno konzumirati sportska pića, vitaminske vode ili bilo koje druge napitke sa dodatnim supstancama, obična voda je sasvim dovoljna. 

Konzumirajte hranu bogatu vlaknima

Ishrana bogata vlaknima, koju sadrže cele žitarice, voće, povrće, mahunarke i orašasti plodovi, ima višestruke koristi za prevenciju tromba u nozi.

Pritom, njihovom konzumacijom se smanjuju šanse za gojaznost, a samim tim i rizik od nastanka tromba. 

Uvek bi trebalo da birate sveže povrće i voće, a da ih pritom minimalno termički obrađujete.

Istraživanja su pokazala da se na taj način poboljšava zdravlje srca, krvnih sudova i smanjuje rizik od tromboze. 

Voće koje se može jesti celo, kao što su jabuke, kruške i grožđe, predstavlja odličan izbor za užinu.

Treba biti oprezan sa citrusima, jer neki od njih mogu uticati na delotvornost određenih lekova. 

Smanjite unos zasićenih masti

Hrana bogata zasićenim mastima, može povećati nivo holesterola i dovesti do začepljenja arterija, a zatim i povećati šanse za nastanak tromba.

Stoga je veoma važno izbegavati je, ili birati zdravu alternativu.

Hrana koja je bogata zasićenim mastima je: pržena hrana, masno meso, salame, kobasice, punomasni mlečni proizvodi i majonez. 

Umesto nezdravih zasićenih masti, birajte namirnice koje su zdravi izvori masti.

Kao što su na primer avokado, maslinovo ulje i orašasti plodovi.

Uključite omega-3 masne kiseline u ishranu

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama ima pozitivan uticaj na zdravlje krvnih sudova i može pomoći u smanjenju rizika od stvaranja tromba.

Uključivanje namirnica poput lososa, sardina, lanenog semena i oraha, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, može biti veoma korisno.

Preporučeni dnevni unos omega-3 masnih kiselina je oko 300-500 mg.

Uvrštavanje ovih namirnica u ishranu može pomoći u održavanju zdravlja krvnih sudova i smanjenju rizika od tromboze. 

Smanjite unošenje alkohola i kofeina

Prekomerna konzumacija alkohola podstiče povećano izbacivanje tečnosti iz organizma, a samim tim može dovesti do dehidracije.

Pritom, alkohol može izazvati nepravilan rad srca i može povećati rizik od stvaranja tromba.

S druge strane, kofein može privremeno povećati krvni pritisak. Povišen krvni pritisak može opteretiti krvne sudove i povećati rizik od oštećenja unutrašnjeg zida krvnih sudova, što može dovesti do stvaranja tromba.

Upravo iz tog razloga, najbolje bi bilo smanjiti konzumiranje ova dva napitka.

Šta trebate ubaciti u ishranu kako bi sprečili stvaranje tromba u nozi

Lečenje krvnih ugrušaka prvenstveno zahteva procenu i terapiju od strane lekara. Ali, postoje namirnice koje mogu smanjiti rizik od nastanka budućih krvnih ugrušaka.

 

Postoji nekoliko namirnica koje možete uvesti u svakodnevnu ishranu, a među njima se nalaze:

  • Maslinovo ulje – istraživanja su pokazala da konzumiranje devičanskog maslinovog ulja može da smanji aktivnost trombocita, što smanjuje rizik od nastanka tromba. 

Uključivanje više maslinovog ulja u ishranu takođe može poboljšati opšte zdravlje srca, što je važno za smanjenje rizika od tromboze. 

  • Đumbir – je prirodni razređivač krvi i antiinflamatorno sredstvo koje može pomoći u rastvaranju krvnih ugrušaka. Sadrži jedinjenje zvano gingerol, koje pomaže u sprečavanju lepljenja trombocita i formiranja ugrušaka. Đumbir se može konzumirati u različitim oblicima, kao što je čaj ili dodatak jelima.
  • Kurkuma – je začin koji takođe ima antiinflamatorna svojstva. Sadrži jedinjenje zvano kurkumin, za koje se pokazalo da sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. 
  • Aloja – se koristi stotinama godina, a njena lekovita svojstva su nadaleko poznata. Ona sadrži salicitate, koji održavaju normalnu gustinu krvi.
  • Cimet – sadrži kumarin, koji ima antikoagulantna svojstva.
  • Kajenska paprika – takođe sadrži salicilate koji deluju kao antikoagulansi. Ona je prirodni razređivač krvi koji pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi u telu. Sadrži jedinjenje zvano kapsaicin, koje pomaže u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka i uglavnom se koristi kao dodatak jelima.
  • Vitamin E – ima blago antikoagulantno delovanje. Hrana bogata vitaminom E, kao što su bademi, avokado i spanać, mogu pomoći u rastvaranju krvnih ugrušaka. Vitamin E ima antikoagulantna svojstva i može pomoći u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Svim ljudima se reporučuje se redovno konzumiranje hrane bogate vitaminom E.
  • Vitamin C – je antioksidans koji može pomoći u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Takođe, pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi u telu. Namirnice bogate vitaminom C uključuju citrusno voće, kao i određene vrste povrća.
  • Beli luk – je još jedan prirodni sastojak koji može pomoći u rastvaranju krvnih ugrušaka. Sadrži jedinjenje zvano alicin, koje pomaže u sprečavanju lepljenja trombocita i stvaranja ugrušaka. Beli luk se može dodati hrani ili jesti svež.
Foto FreePik
Komentari
Loading...