Generic filters
Exact matches only

3 vežbe koje jačaju zdravlje srca

Možemo li poboljšati i ojačati zdravlje srca pravilnim i optimalnim vežbanjem? Prvo je bitno da izaberemo pravu vrstu vežbi koje će nam pružiti sve prednosti, a posebno će biti prikladne za našu dobnu grupu.

 

Fizička aktivnost ima izuzetan značaj u svim starosnim grupama.

Svi bismo trebali brinuti o zdravlju našeg srca i jačanju srčanog mišića. „Aerobna vežba je najvažnija za zdravlje srca“, kaže fiziolog za vežbanje Kerry J. Stewart. „Iako fleksibilnost direktno ne doprinosi zdravlju srca, ipak je važna jer pruža dobru osnovu za efikasnije izvođenje aerobnih vežbi i vežbi snage.“

 

Aerobni trening

Aerobni trening poboljšava cirkulaciju, što rezultira sniženim krvnim pritiskom i srčanim pulsom, kaže Stjuart.

Takođe povećava vašu opštu fizičku spremnost, kao što je na primer izmereno testom na traci za trčanje, i pomaže vašem srčanom izbacivanju (koliko dobro vaše srce pumpa krv).

Aerobni trening takođe smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i ako već živite sa dijabetesom, pomaže vam da kontrolišete nivo glukoze u krvi.

 

V idealnom slučaju, trebalo bi da dobijete barem 30 minuta aerobnog vežbanja dnevno, najmanje pet dana nedeljno.

Primeri uključuju brzo hodanje, trčanje, plivanje, vožnju bicikla, tenis i slično. Lekari misle na aerobno vežbanje koje stimuliše srce kada preporučuju barem 150 minuta umerene aktivnosti nedeljno.

trening
FreePik

Trening snage

Ljudima koji imaju puno masnoća u tijelu (uključujući veliki trbuh, što je faktor rizika za srčane bolesti), trening snage može pomoći u smanjenju masnoće i izgradnji mišićne mase.

Istraživanja pokazuju da kombinacija aerobnog vježbanja i treninga snage može pomoći povećati HDL (dobri) holesterol i smanjiti LDL (loši) holesterol.

Takav trening bi trebalo imati barem dva uzastopna dana u sedmici.

Primjeri su trening sa slobodnim tegovima, na spravama sa tegovima, sa elastičnim trakama ili vežbe sa sopstvenom težinom tijela, kao što su sklekovi, čučnjevi i zgibovi.

 

Raztezanje, fleksibilnost i ravnoteža

Vežbe za fleksibilnost, poput istezanja, direktno ne doprinose zdravlju srca.

Ono što rade je da koriste zdravlju mišićno-skeletnog sistema, omogućavajući vam da ostanete fleksibilni i bez bolova u zglobovima, grčeva i drugih mišićnih problema.

Ova fleksibilnost je ključni deo održavanja aerobnih vežbi i treninga snage.

 

Ako imate dobru mišićno-skeletnu osnovu, to vam omogućava da radite vežbe koje pomažu vašem srcu.

Takođe, vežbe za fleksibilnost i ravnotežu pomažu održavanju stabilnosti i sprečavaju padove koji mogu uzrokovati povrede koje ograničavaju druge vrste vežbanja.

Trebalo bi težiti takvim vežbama pre i posle svakog vežbanja.

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...