3 razloga zbog kojih treba jesti bundevu

Osim što poboljšava zdravlje srca i štiti zdravlje očiju, bundeva je ukusan izvor hranjivih materija. Bundeva je puno više od lepe dekoracije za kuću tokom jeseni. S manje od 100 kalorija po obroku, ona je odličan prilog i dodatak svakom jelu.

bund

Odličnog ukusa je, prepuna je antioksidansa i vitamina pa otkrijte 3 razloga zbog kojih bi trebali jesti bundevu:

Štiti oči

Bundeva je odličan izvor beta karotena, luteina i zeaksantina. To su antioksidansi koji štite zdravlje očiju i smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti očiju. Na prmer, ishrana bogata beta karotenom može odgoditi slabljenje vida i njegov gubitak uzrokovan raznim oblicima makularnih degeneracija.

Mršavljenje

Zamenite beli pirinač i testeninu s bundevom. Jedna šoljica bundeve sadrži tek 80 kalorija, u odnosu na šoljicu testenine koja sadrži oko 234 kalorija. Osim toga, bundeva je odličan izvor vitamina A i C, dok beli pirinač i testenina nisu naročito nutritivni.

Zdrava grickalica

Pečene semenke bundeve predstavljaju odličnu zamenu za razne nezdrave grickalice jer, osim što su izvrsnog ukusa, one su i zdrave. Isperite semenke, osušite ih i pecite u rerni oko 20 minuta na 80°C kako bi semenke zadržale sva hranjiva svojstva.

 

 

Komentari
Loading...