10 stvari koje vam stopala mogu reći o vašem zdravlju

Promene na nogama, noktima ili koži mogu biti prvi znak potencijalnih bolesti. I zato ne smete zanemariti svoja stopala!

stopalaaa

1. Stopala bez dlaka

Ovo bi moglo da ukazuje na ozbiljan problem s cirkulacijom. Iako leti ne izgledaju lepo, dlake na nožnim prstima su jako dobra stvar. Iznenadna “ćelavost” može značiti da vaša stopala ne dobijaju dovoljno protoka krvi. Proverite krvni pritisak i cirkulaciju.

2. Česti grčevi u stopalima

Ovo je znak dehidratacije i nedostataka u ishrani. Nasumični grčevi koji se pojavljuju svako malo mogu biti stvar genetike, ali i uzrok loše cirkulacije i problema sa nervima. Rešenje se nalazi u vežbanju te konzumiranju vode – jer dehidratacija dovodi do  grčenja mišića. Takođe, u dogovoru s lekarom, pokušajte da povećate unos kalijuma, magnezijuma i kalcijuma.

3. Rane koje ne mogu zaceliti

Tvrdokorne rane i čirevi mogli bi da budu znak dijabetesa. Veliki nivo glukoze u krvi može dovesti do oštećenja nerava u nogama, zato bilo kakve sumnjive rane proverite kod lekara.

4. Uvek hladne noge

Hipotireoza (smanjen rad štitnjače) je najčešći razlog zbog kog vam se noge ne mogu ugrejati. Ovaj problem donosi sa sobom i gubitak kose, umor, gojaznost, depresije. Lijek je u pravilnoj ishrani, a obavezno se savjetujte s ljekarom oko lijekova i terapije.

5. “Proširen” nožni palac

Iznenadna promena na nožnom palcu zahteva hitnu reakciju lekara. Moglo bi da se radi o gihtu, upalnom artritisu ili infekciji. Ne čekajte da prođe samo od sebe.

6. Utrnulost

Ukočenost  obe noge poznata je kao periferna neuropatija, najčešće uzrokovana dijabetesom, hroničnim alkoholizmom ili nuspojavama hemoterapije. Međutim, ukočenost  samo jedne noge ili stopala može značiti stegnutost nerava u stopalu ili gležnju (što mogu uzrokovati uske cipele).

7. Neispravan položaj stopala

Možda je nasledno, a moguće i da se dogodilo od dugoročnog nošenja visokih potpetica.

8. Bol u petama

Osećate oštar bol kada ustanete iz kreveta ili sa stolice? To su ligamenti koji “drže” vaše stopalo. Ako se oni oštete  bol se oseća u peti. Do oštećenja dolazi zbog čestog nošenja neprikladne obuće: japanki, visokih potpetica, istrošenih patika i slično, ali i zbog gojaznosti, forsiranja trčanja ili hodanja (posebno u neadekvatnoj obući). Prevencija je u dobrom izboru obuće, a ako se bavite vežbanjem – obavezno istezanje stopala na početku.

9. Svrab ili ljušćenje kože

Ovo je možda znak gljivične infekcije. Obavezno koristite kremu protiv gljivica i držite noge suvima tokom dana.

10. Žuti nokti na nogama

Žutilo može doći s godinama, ali može biti i znak infekcija.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...