10 razloga više da uživate u bananama

Ako ste tražili opravdanje za uživanje u ukusnim plodovima banana, evo vam bar deset. Naime, banana je prava riznica lekovitih sastojaka i ima odličan uticaj na vaše zdravlje.

benefits-of-bananas

Uživajte bez osećanja krivice u ovoj ukusnoj i zdravoj voćki

Banane sadrže tri prirodna šećera – sukrozu, fruktozu i glukozu. Naučno istraživanje je pokazalo da vam dve banane daju dovoljno energije za trening u trajanju od 90 minuta. Zbog toga ne čudi što je banana omiljeno voće sportista. Ali energija nije jedni razlog zbog kog bi trebalo češće da jedete banane.

Protiv depresije
Naučna istraživanja su pokazala da se osobe koje pate od depresije osećaju mnogo bolje kada pojedu bananu. Stručnjaci veruju da je to zbog toga što banana sadrži triptofan, tip proteina koji organizam pretvara u serotonin, koji vas opušta, popravlja raspoloženje i čini vas srećnim.

Za bolju krvnu sliku i normalan krvni pritisak
Banane su bogate gvožđem pa stimulišu proizvodnju hemoglobina i pomažu osobama koje pate od anemije. Ovo tropsko voće sadrži dosta kalijuma i malo soli, pa je odlično za regulisanje krvnog pritiska. Tako banana može smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska i delovati preventivno na moždani udar.

Za bolji rad mozga
Oko 200 učenika osnovne škole Tvikenham u Engleskoj jelo je banane za doručak, ručak i večeru i poboljšalo svoj uspeh. Naime, naučnici tvrde da hrana bogata kalijumom pozitivno utiče na rad mozga.

Protiv zatvora
S obzirom da su bogate vlaknima, banane mogu da poboljšaju rad creva i reše problem konstipacije.

Lek za mamurluk
Jedan od najefikasnijih i najbržih način da se rešite mamurluka je da popijete milkšejk od banane zaslađen medom. Banane deluju umirujuće na stomak, a dodatkom meda se reguliše nivo šećera u krvi, dok mleko rehidrira organizam.

Umiruje gorušicu
Banane imaju odličan uticaj na želudac i sprečavaju preterano stvaranje želudačne kiseline.

Ublažava otok na mestu ujeda komaraca
Pre nego što posegnete za kremom koja će ublažiti iritiranost kože, natrljajte unutrašnju stranu kore banane na mesto uejda komarca. Videćete da će otok i bol uskoro nestati.

Smiruje nerve
Banane su bogate vitaminom B, pa će tako uticati povoljno na vaš nervni sistem. Ako ste pod stresom ili nervozni, počastite se ukusnom bananom.

Ublažava stomačne probleme
Banana se koristi kao obavezni sastojak dijetalne ishrane zbog svoje nežne teksture. Ovo jedno od retkih voćki koje deluju veoma blago na stomak i ne izazivaju probleme osobama koje imaju čir na želucu.

Regulišu telesnu temperaturu
Mnoge kulture banane smatraju “voćem koje hladi” i naročito se preporučuj trudnicama. Na Tajlandu buduće majke jedu banane kako bebe na rođenju ne bi imale visoku temperaturu.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

stvarukusa.rs

Komentari
Loading...