10 potencijalni simptomi raka – obratite pažnju na vreme

Postoje uobičajeni simptomi koji ukazuju na pojavu raka u organizmu. Eksperti upozoravaju da ih ne treba zanemarivati i da je odlazak na pregled izuzetno važan.

rak

1. Neobjašnjiv gubitak težine: Ako gubite na težini bez promene životnih navika, to se može povezati sa nekoliko vrsta raka, uključujući rak pankreasa i želudca.

2. Povišena temperatura: Ako je konstantno povišena, može biti znak pojave limfoma ili leukemije. Visoku temperaturu u svakom slučaju treba medicinski tretirati.

3. Bol: Uzroka bola je mnogo, ali česte glavobolje mogu biti znak raka mozga, dok bolovi u leđima mogu upućivati na rak debelog creva ili jajnika.

4. Kašalj i promuklost koji ne prestaju: Uporan kašalj i promuklost mogu biti znakovi raka pluća ili grla.

5. Čvorići na telu: Ukoliko primetite čvoriće ispod kože, posetite dermatologa. Posebno budite pažljivi ako se radi o čvorićima u grudima, testisima ili blizu limfnih žlezdama. Nemojte se plašiti ukoliko čvoriće imate na rukama i nogama. Verovatno se radi o bezopasnim lojnim cistama.

6. Neobična krvarenja: I to je jedan od mnogih znakova raka. Iskašljavanje krvi može biti posledica raka pluća, krv u stolici može upućivati na rak debelog creva i rektuma, krv u urinu može biti posledica raka bešike, konstantno vaginalno krvarenje se može javiti zbog raka grlića materice, dok krv iz bradavice može biti posledica raka dojke.

7. Promene u funkciji bešike: Ako osećate bol pri uriniranju, vidite krv u urinu ili primetite neke druge promene, kao što je češće ili ređe uriniranje nego pre, to mogu biti simptomi raka bešike ili prostate. Takođe, ukoliko prateći funkciju creva primetite česte prolive ili zatvor, to mogu biti znakovi raka debelog creva. Rano otkrivanje ove vrste raka kolonoskopijom može spasiti život.

8. Rane koje ne zarastaju: Ukoliko imate konstantne bolove i rane koje nikako da zarastu, važno je da ih što pre pregleda doktor. Rane u ustima mogu biti znak raka.

9. Promene na koži: Promene na koži, na mladežu ili bradavici mogu biti znakovi melandoma, najzloćudnije vrste raka kože.

10. Umor: Konstantan umor koji ne prolazi takođe može biti znak raka. Ipak, ovo nije baš pouzdan znak, jer ljudi mogu biti umorni iz mnogo razloga. Ali, ako ste uvek umorni, ipak posetite lekara.

Komentari
Loading...