Generic filters
Exact matches only

10 najzdravijih izvora proteina! Znamo da su od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja, zato pogledajmo najzdravije izvore

10 najzdravijih izvora proteina -Belančevine pomažu u održavanju telesne težine, izgradnji tela i takođe su važne za održavanje zdravog imunološkog sistema.

Znamo da su od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja, zato pogledajmo najzdravije izvore.

 

Jaja

Jaja se često nazivaju zlatnim standardom za proteine.

Studija objavljena u časopisu Nutrients ponovo je potvrdila da su proteini iz jaja veoma lako svarljivi i odličan izvor svih devet esencijalnih aminokiselina, sa najvišim mogućim ocenama aminokiselina, prilagođenim za svarljivost proteina među svim izvorima proteina.

 

Ribe i morski plodovi

Ribe i morski plodovi su dva od najzdravijih visokokvalitetnih izvora proteina koje možete uključiti u svoju ishranu.

Ne samo da morski plodovi sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina za zdravlje, već porcija tune ili škampa obezbeđuje oko trećine preporučenog dnevnog unosa proteina ili 20 do 25 grama proteina.

flat lay assortment seafood with cutlery
Foto: FreePik

Grčki jogurt

Grčki jogurt se smatra za zdraviju varijantu jogurta, jer jedinstveni proces proizvodnje uklanja tečni sirutku, što rezultira gušćim, kremastijim jogurtom sa dva puta više proteina nego tradicionalni jogurt.

Takođe je odličan izvor kalcijuma i pruža probiotike koji podržavaju imunološki sistem i varenje.

 

Kravlje mleko

Mleko je odličan izbor za one koji žele dodati korisne proteine u svoju ishranu. Kravlje mleko pruža dve vrste proteina: kazein i surutka.

Kazein čini oko 80% proteina, dok surutka čini oko 20%. Surutka se brzo vari i apsorbuje, dok se kazein vari sporije i pomaže povećanju sitosti.

 

Pileća prsa

Svi znamo da su pileća prsa jedan od najboljih izvora proteina sa malo masti. Ali da li ste znali da porcija pilećih prsa sadrži više proteina u poređenju sa govedinom?

Pileća prsa su bogata vitaminima B, selenom i fosforom i takođe pružaju kalijum, magnezijum i cink.

 

Čureća prsa

Pileća prsa su još jedna odlična opcija za unošenje visokokvalitetnih proteina u ishranu. Hranljivo slična pilećim prsima bez kože, čureća prsa obezbeđuju oko 25 grama proteina za samo 135 kalorija.

Čureća prsa bez kože takođe pružaju vitamine B, niacin, selen i cink.

 

Surutka

Surutka je od sedamdesetih godina prošlog veka poznata kao najvažnija dijetalna hrana. Surutka sa niskim sadržajem masti pruža više proteina po kaloriji nego većina drugih namirnica.

Običajna suritka z nizko vsebnostjo maščob običajno vsebuje približno 14 gramov beljakovin in 100 kalorij v pol skodelice ter je dober vir kalcija.

surutka
Foto: FreePik

Pasulj

Za biljake sa proteinima, pasulj je jedan od najzdravijih izbora za konzumiranje.

Šolja pasulja sadrži oko 15 grama proteina, a dobijate i dodatnu korist od svih vlakana, antioksidanata, cinka, vitamina B, kalijuma, magnezijuma i mnogih drugih hranljivih materija koje pasulj pruža.

Pasulj je posebno zasitan, zahvaljujući količini proteina i vlakana. Istraživanja objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazuju da pasulj pruža korisne polifenole koji pomažu u smanjenju štetnog LDL-holesterola i smanjuju rizik od metaboličkog sindroma, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

 

Sojina hrana (edamame, tofu, sojino mleko)

Sojina hrana je jedan od najboljih biljnih proteina koje možete dodati svojoj ishrani, pogotovo ako jedete više biljne hrane.

Sojina hrana sadrži proteine koji sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, zbog čega su potpuni proteini.

U poređenju sa životinjskim proteinima, soja ima malo zasićenih masti, zbog čega je dobar izbor za srce.

 

Leća

Leća je član iste porodice mahunarki kao i pasulj. To su sušeni plodovi puni proteina.

Dostupni su u smeđoj, crvenoj, žutoj, crnoj i drugim sortama. Bez obzira koju vrstu leće jedete, to će biti zdrav izvor proteina.

Šolja leće ima oko 18 grama proteina za 230 kalorija, što je vrlo slično većini vrsta pasulja.

Leča takođe pruža vitamine B, gvožđe, cink, kalij i magnezijum. Takođe je bogata antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju upale i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Prema istraživanjima objavljenim u International Journal of Molecular Sciences, leča je bogata bioaktivnim jedinjenjima koja pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa, gojaznosti, raka i bolesti srca i krvnih sudova.

Foto FreePik FreePik FreePik
Komentari
Loading...