• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Značaj sna kod dece

14.02.2017. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Imati dovoljno sna je privilegija u današnje vreme.

Kvalitetan san je neophodan, a naročito je važan u dečjem uzastu, jer utiče na psihički i fizički razvoj. Mozak se kod dece razvija neverovatno brzo, zato im samo noćni san nije dovoljan. Pored noćnog spavanja, deca do pete godine života, treba da imaju i redovne dnevne počinke.

Poznato je da loš i prekratak san može biti uzrok psihofizičkih problema deteta u kasnijim godinama njegovog života. Tako, adolescent koji nije kao dete spavao dovoljno i kvalitetno, može imati problem sa manjkom koncentracije, određene kognitivne probleme, može pokazati i slabiji uspeh u učenju. Nedovoljno sna, ili neredovno spavanje, mogu imati za posledicu pad imuniteta, razvoj kardiovaskularnih bolesti, gojaznost, dijabetes…

Koliko sna je neophodno detetu?

Dužina sna koja je potrebna vašem detetu zavisi od uzrasta:

0-2 meseca 16-18 sati
3-12 meseci 14-15 sati
1-3 godine 12-14 sati
3-6 godina 11-13 sati
6-10 godina 10-11 sati
10-18 gdina 8-9 sati

Treba imati u vidu da su šeme spavanja individualne zato što na njih utiču faktori kao što su temperatura, nasledni faktori, sredina. Postizanje pravilnih šema spavanja i buđenja je jedan od glavnih ciljeva za dete i povezana je sa pozitivnim emocionalnim aspektom. Promene u detetovom životu, promena navika i napeti porodični odnosi mogu uticati negativno na detetovu šemu spavanja.
Kod novorođenčeta periodi budnosti i spavanja su povezani sa osećajem gladi, potrebom za presvlačenjem i pažnjom.

U ovom uzrastu periodi budnosti traju od jednog do tri sata. Periodi spavanja mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Kada primetite da je beba pospana, najbolje je da je odmah stavite u krevetac, jer se tako povećava verovatnoća da će brzo zaspati i naučiti da se sama uspavljuje. Neke bebe zaspu lakše sa cuclom, koja zadovoljava njihov prirodni instinkt za sisanjem i teši ih. Druge sisaju palac, ali ovu naviku je teže kasnije ukloniti. Ukoliko vaša beba dobro napreduje, noću je ne treba buditi, čak iako je vreme obroka, jer su bebe u stanju da odmah prilagode svoj instinktivni biološki ritam i da se probude kada su gladne.

Posle 6 meseci života, noćni obroci više nisu neophodni i mnoga deca u tom uzrastu prespavaju celu noć. Neka vreme za spavanje svakog dana bude isto. Pred spavanje izbegavajte igre sa igračkama i slične aktivnosti, jer one mogu uzbuditi decu. Izaberite tihu muziku, možda onu koju je majka slušala tokom trudnoće, jer su bebe u stanju da čuju zvuke iz okoline još od trećeg meseca trudnoće.

Loading...

Dete do treće godine naučite da samo spava u svom krevetu. Spavanje preko dana traje od jednog do tri sata. Potrebno je paziti da dete ne spava u kasnim poslepodnevnim satima. Pokušajte makar ugrubo da planirate spavanje deteta svaki dan. Ako dete ne budete stavljali na spavanje svaki dan u isto vreme, teže ćete kod njega razviti zdrave navike spavanja. Pre svakog počinka uradite nešto što će vašem mališanu dati na znanje da se sprema za spavanje. To može biti ljuljanje u naručju, čitanje priča, pevušenje, ili ležanje i nežno uspavljivanje. Tako će dete znati da je vreme za odmor i samim tim će i lakše zaspati.

Posle treće godine, zbog pojave strahova, dete može da potraži vašu pomoć i poželi da spava uz vas. Pomozite mu da otkloni svoje strahove razgovorom, ostavite upaljenu lampu sa prigušenim svetlom. Nakon pete godine života, većina dece više ne spava tokom dana. Neka deca u ovom uzrastu počnu da mesečare. U uzrastu od treće do šeste godine moguća je pojava osećanja straha koji može da bude praćen noćnim morama. Ovi događaji su obično povezani sa fazama rasta kroz koje dete prolazi (uznemirenost zbog odvojenosti, strah od stranaca, brige oko škole…). Imajte na umu da noćne more takođe mogu biti izazvane nasilnim filmovima ili emisijama sa uznemirujućim sadržajem. Pružite detetu priliku da se izbori sa svojim strahom i da ga prevlada.

Obratite pažnju na male znake, znake koji su dobar pokazatelj da je dete umorno:

1. Da li vaše dete počinje da trlja oči oko podneva ili neposredno posle ručka?
2. Da li vam popodne često zaspi u autu?
3. Kakvo je njegovo ponašanje uveče? Da li je mirno, smireno i opušteno, ili je plačljivo, nemirno i hirovito?

Prema jednoj britanskoj studiji, najneredovnije odlaženje na spavanje zabeleženo je u uzrastu od 3 godine, kada je takva navika bila prisutna kod jednog od petoro dece. Do uzrasta od 7 godina, više od polovine dece odlazilo je na spavanje između pola osam i pola devet uveče.

Rani razvoj deteta bitno utiče na zdravlje i blagostanje tokom celog života. Potrudite se da vašem detetu omogućite uslove za kvalitetan i redovan san, jer nedovoljan ili isprekidan san, naročito u periodima ključnim za razvoj, može imati veliki uticaj na zdravlje kasnije tokom života.

Autor:dr Danijela Todorović, specijalista pedijatrije

Srodni članci:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: ,

Kategorija: Deca, Moje zdravlje, San, Zdravi saveti

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Kako sam izlečio rak pšeničnom travom: Detaljna uputstva i recept čoveka koji je odbio hemioterapiju

Pored toga što ubija maligne ćelije, specifičan nutritivni sastav lišća mlade pšenice osigurava povoljno delovanje na kožu, kosu i nokte,...

Nedostatak gvožđa u krvi može da vam zagorča život: 10 znakova koje vam telo jasno šalje!

Vrlo često se problem otkrije tek kad se pojave tegobe i premda to ne znači da je prekasno za terapiju,...

ŽENE, JEDITE ŠTO VIŠE KIKIRIKIJA: Sprečava ozbiljne bolesti!

Njegova svojstva čarobna su i za zdravlje i za lepotu.  Kikiriki je poreklom iz Južne Amerike i pripada porodici mahunarki, isto kao sočivo,...

Namirnice koje čuvaju vid

Predstavljamo vam namirnice za očuvanje zdravlja vaših očiju! 1. Sok od pomorandže Vitamin C iz pomorandži blagotvorno deluje na zdrvlje...

Biljem protiv strahova i neraspoloženja

Savremene tehnološke i trgovačke mogućnosti, omogućile su kompanijama da nesnalažljive prodavce travki uklone sa ulica i pijaca, ali da njihovo...

Close