• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Zašto je vitamin D važan za zdravlje

16.02.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Zašto je vitamin D važan za svakog čoveka? 

 

Radi se o važnom i neophodnom vitaminu koji pomaže u obnovi kostiju, smanjuje rizike koje nosi visok krvni pritisak te ojača imunitet. Vitamin D se nalazi u namirnicama kao što su mleko i ribe te u sunčevom svetlu.

Nedostatak spomenutog vitamina kod dece može izazvati rahitis ili nepravilan rast te omekšavanje kostiju, što kasnije može biti rezultat oštećenja zglobova, iskrivljenim kukovima i deformacijom prsnog koša.

Nažalost rahitis još uvek postoji i to najviše u slabo razvijenim zemljama, dok je u ostalim zemljama rahitis postao retka pojava. Za razliku od dece odrasli mogu oboleti od slične bolesti poznatije kao osteomalacija.

Osteomalacija obeležava stanje kada kalcijum polako nestaje iz kostiju zbog čega one postaju slabe, lomljive i mekane. Sve ove simptome prate bolovi i gubitak na težini. Ova tegoba se može pojaviti u trudnoći.

Vitamin D je neophodan kod dece u razvoju kako bi imala pravilne i lepe zube. Kod dece i odraslih smanjena količina kalcijuma u krvi dovodi do grčeva i  slabosti  mišića jer je mišićima za normalan rad potreban kalcijum.

Duži period bez vitamina D može zbog smanjene mogućnosti upijanja kalcijuma, uzrokovati osteoporozu. Radi se o bolesti koja označava gubitak koštane mase zato što se iz kostiju apsorbuje kalcijum koji nedostaje.

Bolest je neprijatna jer uzrokuje bolove i to najviše na području leđa, a osim toga može doći do smanjenja visine te opasnosti od preloma kostiju. Do osteoporoze dolazi najviše kod žena koje su u menopauzi, kod nepokretnih osoba te kod onih koji se već duže vrijeme liječe od pomanjkanja vitamina D.

Količina vitamina u telu osobe se može utvrditi analizom seruma krvi jer se vitamin veže uz pojedine belančevine koje se nalaze u krvi. Koliko nije dobro kada nedostaje, tako za osobu može biti štetno ako u sebi ima preveliku količinu vitamina D.

Prevelike doze mogu dovesti do stvaranja kamenca u bubrezima i drugim organima stvarajući pritom zadebljanje arterija zbog veće količine kalcijuma. Simptomi mogu biti proliv i  žeđ. Zato bi odrasli morali uzimati dnevno do 400 IU. Vodite računa o svom zdravlju i svemu onome što vaše telo treba.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Vitamin D, Vitamini, Zdravi saveti, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Limun i kurkuma čiste kožu, a malo đumbira će očistiti pluća

Stres i loša ishrana štete organizmu jer se u telu nakupljaju toksini kojih se ne možete rešiti drugačije nego programom...

Ove ginekološke simptome ne smete ignorisati

Problemi poput preobilne menstruacije ili bolnog seksualnog odnosa mogu ukazivati na ozbiljnije bolesti koje ne treba ignorisati… 1. Promene na...

Poboljšajte cirkulaciju uz piling sa limunom

Svi uživamo letnjim pićima s nekoliko kapi limuna, koje suzbijaju žeđ i hlade nas na visokim temperaturama, taj recept je...

Da li se vi ili neko u vašoj kući bori protiv gripa?

Za grip ne postoje lekovi, ali postoje neki načini da se olakšaju simptomi. 1. Ostanite kod kući i puno se...

Đumbir: Zdravstvene prednosti

Đumbir je popularan sastojak u kuvanju, a posebno u azijskoj i indijskoj kuhinji. Takođe, se koristi hiljadama godina u medicinske...

Close