>

Zašto je grožđe dobro

29


Znate li koliko je grožđe zdravo i potrebno svakom čoveku? Radi se o voću koje u sebi ima velik broj vitamina, kalijuma, magnezijuma, gvožđa,fosfora i brojne druge hranjive materije, zbog čega se smatra izuzetno važnim voćem koje bi se trebao nalaziti na meniju svakog čoveka.
Grožđe je poznato kao voće koje ima veliku ulogu u čišćenju organizma od raznih štetnih materija koje čovek unese tokom dužeg vremena. Njegov snažan antioksidativni učinak koji pomaže mnogim ljudima da se osećaju bolje i pritom smanjuje mogućnost da će se razboleti od neke opasne bolesti.

grož

Sprovedena su brojna istraživanja koja su pokazala kako polifenoli koji se nalaze u grožđu deluju povoljno na rad srca. Spomenuti polifenoli koji se nalaze u grožđu i vinu, pomažu i tokom skupljanja i inaktiviranja slobodnih radikala. Crno grožđe sadrži antocijanin, pigment koji deluje kao jak antioksidant.

Loading...

Unos grožđa je od velike važnosti jer pored svega ostalog pomaže kod poboljšanja protoka krvi, jer pomaže u sprečavanju nakupljanja crvenih krvnih ćelija te smanjuje količinu uništenog tkiva nakon što je osoba doživela srčani udar.
Ako ste ugrupi onih koji imaju problema s visokim krvnim pritiskom, bilo bi dobro kada bi nakon ručka popili čašu vina koja uveliko može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Resveratrol je još jedan polifenol koji se nalazi u grožđu, a koji se smatra prirodnim antioksidantom koji je od velike važnosti za funkcionisanje celokupnog kardiovaskularnog sistema.

Antioksidanti koji se nalaze u grožđu kao i vitamini A, E i C pomažu u očuvanju vida i pomažu zaštititi pluća od bolesti do kojih dolazi zbog opasne navike pušenja. Grožđe se pokazalo korisnim u raznim tretmanina za lepotu.

Zahvaljujući brojnim vitaminima te antioksidantima, vinoterapijom se uklanjaju izumrle ćelije i podstiče izgradnja novih ćelija. Sve bioaktivne materije koje se nalaze u bobicama koriste se za brojne maske za lice i masaže.

 

Autor: S.Š.
loading...

Komentari su zatvoreni..