• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Zacelite rane uz ove savete

18.11.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Evo šta možete da uradite da ubrzate proces zaceljivanja rana.

Starenje i dijabetes, recimo, usporavaju zarastanje rana, ali ukoliko to nije slučaj, a posekotina koju napravite neoprezno baratajući kuhinjskim nožem zarasta danima, evo šta možete da uradite da ubrzate zaceljivanje povrede.

Vodite računa o ishrani

Generalno, trebalo bi da se trudite da se hranite zdravo i da unosite namirnice koje sadrže proteine, masti, ugljene hidrate i vlakna u preporučenim količinama. Ali, pošto zarastanje rana zahteva specifčne nutrijente, lekari preporučuju da kad ste povređeni u ishranu uključite više namirnica koje su dobri izvori proteina, vitamina A i C i cinka.

Proteine ćete dobiti iz mesa i mlečnih proizvoda, na primer, jedite više voća i povrća zbog vitamina, a dobri izvori cinka su pasulj i orašasti plodovi, između ostalog.

Budite fizički aktivni

Istraživanja sugerišu da vežbanje može da ubrza proces zarastanja rana. Jedno od mogućih objašnjnenja je činjenica da fizička aktivnost podstiče aktivnost imunog sistema. Pojačana cirkulacija krvi takođe može da ublaži zapaljenske procese koji se javljaju kad je tkivo kože oštećeno.

“Vežbanje podiže nivo kortizola”, kaže dr Čarls Emeri sa Univerziteta u Ohaju, vođa istraživačkog tima koji je proučavao uticaj redovne fizičke aktivnosti na zarastanje rana kod odraslih osoba koje vežbaju redovno.

Koristite flastere

Flasteri su definitivno od koristi kad su u pitanju manje povrede. Prvo, sprečavaju da se dodatno povredimo, bilo slučajno, bilo zato što ćemo ako je ranica otvorena sve vreme nešto “čačkati” okolo.

Loading...

Uz to, flasteri sprečeavaju preterano isušivanje povređenog mesta. Iako rana treba da se suši, preterano suva koža na mestu povrede samo će produžiti oporavak.

Nemojte da pušite

Eto još jednog dobrog razloga da ostavite cigarete, naročito ako ste skloni povredama. Ako ste pušač, rane će zarastati sporije iz više razloga, i to ne samo sitne povrede kao posekotine i slično, već i one nakon operacija na primer.

“Dokumentovani efekti toksina koje sadrže cigarete, naročito nikotina, ugljen-dioksida i hidrogen cijanida, značajno usporavaju oporavak posle operacija, na više načina, uključujući i sporije zarastanje rane”, kaže dr Pol Silverstin.

Ograničite unos alkohola

Kao i pušenje, i alkohol će produžiti proces oporavka. Prema studiji iz 2014, konzumacija alkohola snižava broj belih krvnih zrnaca, kao i proteina u krvi koji su važni za zarastanje rana.

Uz to, ako se povredite dok ste pod uticajem alkohola, viši je i rizik da ćete zakačiti neku bakterijsku infekciju koja će vam dodatno zakomplikovati život, prosto zato što nećete biti dovoljno skoncentrisani da povedete računa da se rana ne zagadi.

PROČITAJTE VIŠE:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Zdravi saveti, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Način na koji će te se rešiti kurijeg oka

Glavni simptomi kurjeg oka su bol i nelagodnost pri hodanju. Kurje oko na stopalu je tvrdo i bolno, a na...

Ovo sigurno niste znali o hemeroidima

Hemoroidi su bolest otečenih krvnih sudova u i oko anusa i donjeg dela rektuma, koje su proširene pod pritiskom. Najčešći...

Prepoznajte nedostatak proteina

Proteini su poslednjih godina postali makronutrijent o kojem se mnogo priča, ali uprkos tome, oko 90 odsto ljudi ne zna...

Zdravstvene prednosti surutke

Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku. Napitak koji je zaslužan što su Norvežanke mladolikog izgleda, dostupan...

Ove namirnice su masnije čak i od maslaca

Ovih pet namirnica imaju više masti od zloglasnog maslaca. Maslac je došao na zao glas jer sadrži visoku koncentraciju zasićenih...

Close