• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Za samo nekoliko minuta ovaj uređaj otkriva problem-REVOLUCIJA

08.05.2019. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Doba lekara koji propisuju jake antibiotike dok čekaju laboratorijske analize možda se bliži kraju, zahvaljujući novom uređaju koji te rezultate daje u roku od nekoliko minuta umesto nekoliko dana.

Uređaj je napravio tim sa univerziteta Pensilvanija, a on je opisan u izdanju naučnog časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences.

Naprava koristi mikrotehnologiju da bi zarobila ćelije bakterija koje potom mogu biti posmatrane elektronskim mikroskopom.

Tom tehnikom je moguće u roku od 30 minuta saznati da li je određena bakterija prisutna u uzorku, kao i njenu osetljivost na medicinske tretmane putem izlaganja nekim lekovima i utvrđivanja otpornosti.

Ukoliko je bakterija otporna, antibiotici neće delovati. U današnjim laboratorijama taj proces traje tri do pet dana.

 

Loading...

“Sada prepisujemo antibiotike iako ne znamo koje bakterije su prisutne”, rekao je Pak Kin Vong, jedan od tvoraca revolucionarnog uređaja.

Osim otkrivanja prisustva bakterija, naprava je u stanju i da odredi njihov tip, kroz posmatranje oblika ćelija. Ipak, neće biti moguće tačno odrediti o kojoj bakteriji se radi, a Vong kaže da tim radi na dodatnom molekularnom pristupu koji će omogućiti i klasifikaciju bakterija.

 

MNOGI SU ČITALI I OVE TEKSTOVE:

 

Autor/Izvor: b92 Foto: Pixabay
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , , , , ,

Kategorija: Bakterije

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Zaštitite se od komaraca na vreme

Postoji nekoliko vrlo jednostavnih načina da se rešimo dosadnih komaraca. Komarci često znaju da dosađuju ako vam fali vitamina B,...

Detoksikacija organizma u pet koraka

Detoksikacija ne mora da znači iscrpljujuće vežbe i za obroke isključivo sveže ceđene sokove. Oslobađanje tela od toksina može biti...

DIJABETES – TERAPIJA PO MERI PACIJENTA prof. dr Aleksandra Jotić o novom pristupu lečenja

Dijabetes narušava zdravlje i kvalitet života pacijenata. Negativno utiče na porodice, ali i na društvo u celini jer zahteva složenu...

Čajevi za bolji rad bubrega

Navodimo neke od čajeva, a za sve važi da ne bi trebalo preterivati u konzumiranju, odnosno da bi nakon dve...

Lekovita svojstva slačice

Slačica potiče iz Indije, a u današnje vreme rasprostranjena je širom planete. Postoji bela, crna i braon slačica, a sve...

Close