• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Volite sremuš? Evo saveta kako da ga gajite u vašoj bašti

25.03.2019. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Medveđi luk, sremuš ili divlji luk (Allium ursinum L.) je samonikla biljka za koju možemo reći da je neopravdano zapostavljena.

U nekim knjigama o lekovitom bilju uopšte se ne nalazi ili se samo spominje uz beli luk (Allium sativum L.). Sremuš je apsolutni dar prirode, hrana, lek i začin, koji ima blagotvorno delovanje u regulaciji visokog krvnog pritiska, arterioskleroze, gripa, prehlade i masnoće u krvi.

Ako volite sremuš saznajte kako ga možete gajiti u vašoj bašti - © Pixabay

Medveđi luk može narasti 20-40 cm, poseduje uspravnu i tanku lukovicu koja je bele ili žućkaste boje. U proleće iz lukovice izrastu najčešće dva duguljasta, eliptična tamnozelena lista koji su sjajni, a pri dnu se sužavaju u dugu peteljku. Stapka je uglasta, bez listova sa belim cvetovima, zvezdastog oblika. Seme sremuša je crne boje i najvećim delom ga raznose mravi. Cveta u maju i junu, a nastanjuje duboka i vlažna zemljišta bogata humusom, šume, obale reka i potoka.

Gajenje sremuša

Iako retko, medveđi luk se može uzgajati u povrtnjacima, na osunčanim mestima koja se odlikuju dobrom dreniranošću i vlažnošću. Razmnožavanje se obavlja semenom u proleće, presađivanjem ili deljenjem lukovica u proleće ili jesen. Takođe, postoji mogućnost uzgoja i u zatvorenom prostoru.

Ako volite sremuš saznajte kako ga možete gajiti u vašoj bašti - © Pixabay

Branje medveđeg luka

Prilikom berbe sremuša sakupljaju se listovi za pripremu salate, kao i lukovica koja je beličaste boje i koja se koristi kao pikantan začin. Za ishranu se koriste sveži nadzemni delovi medveđeg luka, a sakupljaju se pre cvetanja. Mlađi listovi koji se koriste kao salata sadrže dosta vitamina, a stariji su veoma ljuti.

Sakupljanje lukovica se obavlja pre sazrevanja semena, te se može čuvati na hladnom mestu nekoliko dana. Takođe se upotrebljavaju i nedozreli plodovi koji se pojavljuju leti.

Sremuš svoja najjača lekovita svojstva, čišćenje krvi, žuči i jetre od toksina, ispoljava u proleće. Kao lekoviti deo koristi se lukovica Bulbus Allii ursine, ali i cela biljka. Berba sveže biljke obavlja se u aprilu i maju, a lukovice se sakupljaju u leto ili u jesen. Veoma je bitno da se biljka ne osuši, jer tako postaje nedelotvorna. Nakon berbe, medveđi luk se može čuvati u frižideru 7-10 dana.

Ako volite sremuš saznajte kako ga možete gajiti u vašoj bašti - © Pixabay

Loading...

Lekovitost divljeg luka

Čak i stari Rimljani su poznavali lekovitost medveđeg luka, te su mu davali prednost u odnosu na beli luk (Allium sativum L.). Medveđi luk kao glavnu aktivnu materiju sadrži vinilsulfid, a pored njega sadrži i vinilpolisulfid, kao i tragove merkapanta. Pored navedenih stvari, sadrži i vredne minerale, sluzi, šećere.

Brojne su koristi medveđeg luka pa se tako on primjenjuje kod povišenog pritiska, kod arterioskleroze, crevnog parazita Oxyuris vermicularisbolesti jetre, za čišćenje rana i kao lek za pluća. Jako delotvorna je tinktura od listova, kao i tinktura od lukovica medveđeg luka.

Ako volite sremuš saznajte kako ga možete gajiti u vašoj bašti - © Pixabay

Kako prepoznati medveđi luk?

Berbu medveđeg luka često obavljaju neiskusni berači, pa se javljaju poteškoće u razlikovanju sremuša i otrovnih biljaka đurđice (Convallaria majalis) ili mrazovca (Colchicum autumnale).

Naime, sremuš, odnosno medveđi luk, ima veoma intenzivan miris i podseća malo na beli luk, raste na vlažnim mestima sa dosta senke u proleće. Da biste utvrdili miris, treba da protrljate prstima listove medveđeg luka. List sremuša sličan je listu đurđice s obzirom na to da je list đurđice kožast i iz zemlje izlazi usukan, ali ne miriše na beli luk, a mrazovac raste isključivo u jesen i na livadama, pa ljudi ne bi trebalo da ih pomešaju.

Ne preporučuje se berba neiskusnim beračima, s obzirom na to da konzumacija pomenutih biljaka koje su slične sremušu, naročito mrazovca, može dovesti do trovanja i smrti.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

Autor: Elbisa Šabanović, farmaceutski tehničar i magistar struke iz oblasti poljoprivrede

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Tekst preuzet: Agromedia.rs
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , , , ,

Kategorija: Sremuš

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Šta je laparoskopija?

Laparoskopija, poznata i kao dijagnostička laparoskopija, je hirurška dijagnostička procedura koja se koristi za ispitivanje organa unutar abdomena. To je...

Ovo su pregledi koje svaka žena mora da obavi

Kako godine prolaze menja se zdravstveno stanje svakog pojedinca i to je neosporna činjenica. Nakon toliko istraživanja, članaka, analiza, iskustava...

Rešenje za celulit ipak postoji

Srećom, uz malo truda svako može i da se oslobodi celulita  i to na potpuno prirodan način. Izbacite toksine Naša...

Prirodno rešenje za neprijatan zadah

Predlažemo vam neke od domaćih preparata koje možete probati a po iskustvu mnogih vrlo su delotvorni. 1. Aloe vera kao...

Ishrana koja se preporučuje kod osteoporoze

Osteoporoza je nasledna bolest. Direktno je povezana s gustoćom kostiju, koja se posle menopauze gubi strahovitom brzinom. Zbog toga kosti...

Close