• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Vežbe protiv bolnih kolena

24.12.2016. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Već posle 30. godine života hrskavica postepeno počinje da se troši.

Elastično tkivo koje poput amortizera i kliznog ležaja štiti kosti počinje da nestaje. Srećom, ovaj problem možete da predupredite, pre svega promenom životnih navika u ishrani i kretanju, ali i dopunskim vežbama koje možete da radite kod kuće.

Prvo pravilo koje morate da uvedete u svakodnevnu rutinu je kretanje. Osobe koje se često i mnogo kreću obezbeđuju zaštitu hrskavici, a dugotrajnija fizička aktivnost ublažava bol. Redovnim opterećivanjem i rasterećivanjem kolena omogućavate hrskavici da izbaci produkte razmene materije i apsorbuje hranljive materije iz zglobne (sinovijalne) tečnosti.

Najbolji rezultati se postižu ravnomernim pokretima koji ne opterećuju preterano zglob, naročito vožnja bicikla. Vozite manjom brzinom i izbegavajte uspone. I plivanje štiti zglobove, kao i vežbe u bazenu. Nepravilan položaj, na primer previsoke potpetice, predstavljaju opterećenje za hrskavicu. Hodajte što češće bosi, a kada ste van kuće, nosite ravnu obuću s mekanim đonom.

Dugo sedenje sa nogama savenim u kolenima predstavlja pravi stres za kolena, jer hrskavica ostaje skoro potpuno bez hranljivih materija. Zato ustanite s vremena na vreme i napravite nekoliko koraka.

Jaki mišići učvršćuju kolena, a naročito veliki prednji mišić butine (kvadriceps), koji pridržava čašicu i pruža oslonac zglobnim tetivama. Zato svakodnevno radite vežbe za jačanje mišića nogu.

Ovih pet jednostavnih vežbi možete svakodnevno da praktikujete u kućnim uslovima, a provereno pomažu i kod oslobađanja akutnog bola za samo šest dana.

Loading...

POLUČUČNjEVI

Čučnjevi jačaju mišiće oko kolena i poboljšavaju njihovu pokretljivost. Stanite u raskorak i spuštajte se u čučanj tako da kukove gurate nazad, a kolena neka budu pod uglom od 90 stepeni. Dok se spuštate, istovremeno ispružajte ruke ispred tela. Ako je moguće, neka vam kolena budu paralelna sa stopalima.

MARŠIRANjE

Marširajte u mestu u trajanju od jednog minuta, dva puta dnevno, svakog dana. Ova vežba “podmazuje” kolena, oslobađa bola u kolenu, a poboljšava i ravnotežu i stabilnost tela.

IZOMETRIJSKA VEŽBA

Sedite na stolicu sa ispravljenim leđima i stopalima ravno postavljenim na pod. Držite se za ivicu stolice, podignite desnu nogu (ne ispravljajte koleno), tako da stopalo bude paralelno sa podlogom. Zadržite se u ovoj poziciji od šest do osam sekundi pa se opustite. Ponovite vežbu od osam do 12 puta sa svakom nogom.

ISKORAK

Ova vežba je idealna za istezanje tetiva i za jačanje mišića nogu. Stanite ispred manje stolice i oslonite se najpre desnom nogom na nju. Zatim podignite levu nogu, zategnite je i zabacite je unazad koliko možete. Istu vežbu ponovite tako što ćete se najpre levom nogom osloniti, a desnu zategnuti. Ponavljajte pokrete tri puta po 30 sekundi, sa pauzama od 20 sekundi.

Srodni članci:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Fizička aktivnost, Kolena, Korektivna gimnastika, Povreda kolena, Zdravi saveti, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Sačuvajte liniju preko zime-Saveti

Da biste i ove zime bili u fenomenalnoj formi i da biste se osećali dobro, ne morate da držite dijetu....

Zdravstvene prednosti kiselog kupusa

Kiseli kupus je odličan izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Leči probavni trakt Ono po...

Kako prepoznati bolesne bubrege

Oboljenja bubrega se mogu od samog početka ispoljiti burnom simptomatologijom, ali isto tako mogu dugo trajati bez ikakvih simptoma i...

Pomoć kod upale grla: 3 prirodna leka protiv bola

Bol u grlu prilikom gutanja, povišena temperatura, glavobolja i bolovi u zglobovima i mišićima ukazuju na anginu ili tonzilitis, jednu...

Kad vidite ovaj snimak, NIKADA VIŠE nećete čistiti uho štapićem! (VIDEO)

Mnogi od nas vole da očiste vosak iz uha higijenskim štapićima , ali to uopšte nije preporučljivo … U videu...

Close