• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Veza između bolesti zuba i artritisa

17.05.2017. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Dobra oralna higijena, koja podrazumeva četkanje zuba najmanje dva puta dnevno, redovni stomatološki pregledi i čuvanje zdravlja desni, mogu nas zaštititi od nekih bolesti koje ne bismo povezali sa zubima, kao što je hronični reumatoidni artritis!

Bolesti desni pogađaju oko devet odsto populacije starije od 20 godina, što ih čini prilično rasprostranjenim i učestalim. Njihovi simptomi mogu biti jako izraženi, ali i blagi, zbog čega se malo ko obazire na njih, a uključuju krvarenje desni, upaljene desni, bolove u ustima i propadanje strukture usne duplje koja “održava” zube. Ako govorimo o teškom obliku bolesti desni, tada se može javiti i gubitak zuba.

Istraživači Stomatološkog fakulteta Univerziteta Luizvil istražili su vezu između dva hronična upalna stanja – periodontalnih bolesti i reumatoidnog artritisa, i ustanovili da su zajednički imenitelj bakterije Porphyromonas gingivalis. Ove bakterije uzrokuju reumatoidni artritis, ubrzavaju njegovu pojavu i prouzrokuju veće uništenje hrskavice i kostiju.

Proučavajući laboratorijske miševe, američki stručnjaci su ustanovili da bakterije Porphyromonas gingivalis stvaraju enzim koji olakšava nastajanje artritisa. Naime, spomenuti enzim uzrokuje niz promena u telu, koje na kraju napada svoje tkivo. Kod osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa, ova pojava može da rezultira oštećenjem hrskavice i kostiju.

U drugom istraživanju ustanovljena je veza između bakterija Porphyromonas gingivalis i problema s pamćenjem – ispitanici koji imaju probleme s upalom desni (uzrokovane bakterijom Porphyromonas gingivalis) imaju tri puta više problema pri pamćenju niza od tri reči. Ispitanici s najvišim nivoom spomenutih bakterija tri puta su bili skloniji neuspešnom rešavanju testa računanja s trocifrenim brojevima.

Ako hoćete da vam zubi budu zdravi, ali i da smanjite rizik dobijanja artritisa i gubitka pamćenja, morate raditi sledeće: redovno prati zube, koristiti konac, odlaziti kod stomatologa i voditi računa o svakoj promjeni u usnoj duplji.

Na ovaj način nećete samo obezbediti oralno zdravlje, nego i zdravlje celog tela.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Artritis, Stomatologija, Zdravlje i Lepota, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Ovo bi trebali da znate o maslinovom ulju

Maslinovo ulje nalazi se na samom vrhu najzdravijih namirnica koje ima višestruku primenu. Njegova lekovitost se koristi na nekoliko različitih...

Rešenje za ciste na jajniku

Cistu na jajniku izlečiti je veoma teško, ali sa narodnim lekovima možete brže da se otarasite ove bolesti! Navodimo vam...

Razlozi zašto bi žene trebalo da piju sojino mleko

Dodatak probiotika, dobrih bakterija koje čuvaju naše zdravlje, sojinom mleku povećava prirodnu dostupnost izoflavona u njemu, tvrdi novo istraživanje. Sojini...

Režim ishrane u borbi protiv karcinoma

Karcinom ne možemo sami izlečiti, ali ga ne moramo ni sami u svom telu hraniti. Izazvana raznim pogrešnim pričama/ savetima,...

Provereno delotvoran lek protiv cisti u dojkama

Ciste u dojkama su skoro neizbežne kod žena od 25 do 50 godina. One se kažu pojave najviše kod nezgoda,...

Close