>

Vegetarijanska ishrana snizuje visok krvni pritisak

1


Vegetarijanska ishrana donosi brojne prednosti za zdravlje, a neke od najpoznatijih su smanjenje suvišnih kilograma, smanjenje rizika od nastanka srčanih bolesti i dijabetesa.

veg

Neka istraživanja su pokazala da vegetarijanska ishhrana pomaže u održavanje zdrave vrednosti krvnog pritiska. Ipak, dosadašnja istraživanja su bila premala i nisu došla do pouzdanih rezultata.

Za potrebe ovog istraživanja naučnici su proučavali zdravlje 21600 osoba koje su imale različite prehrambene navike. Neke osobe su jele meso, a neke su bile na vegetarijanskoj ishrani. Neke su nakon određenog vremena počele konzumirati vegetarijansku ishranu.

Merenjem krvnog pritiska dobijaju se dve brojke, viša i niža. Ove dve brojke označavaju sistolički i dijastolički krvni pritisak. Sistolički je viši, a dijastolički niži broj.

Loading...

Kada su naučnici merili pritisak osobama koje konzumiraju vegetarijansku ishranu, ustanovili su da se sistolički pritisak smanjio za 7 jedinica, a dijastolički za otprilike 5 jedinica.

Naučnici ističu da su ovi rezultati slični onima koje primećujemo nakon smanjenja unosa soli ili gubitka suvišnih kilograma.

Naučnici su proučavali delovanje različitih oblika vegetarijanske ishrane, uključujući one koje se baziraju na ribljim proizvodima ili one koje se temelje na izbegavanju svih proizvoda životinjskog porekla.

Meso nije štetno za zdravlje, ako ga ne jedete u prekomernim količinama. Ako razmišljate o prelasku na vegetarijanski tip ishrane, svakako se posavetujte sa lekarom kako biste dobili sva potrebna uputstva.
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Read previous post:
Ulje od konoplje je među najzdravijim uljima?

Ulje od semenki konoplje sadrži spojeve koji pomažu kod regulisanja krvnog pritiska, prevenciji bolesti srca i smanjuju rizik od nastanka...

Najbolji mogući napici za razne vrste tegoba

Za svakoga  od nas u kuhinji su uvek dostupni voda i mleko, ali retki su oni koji znaju koliko ti...

Nikada nemojte koristiti štapić za negu bebih ušiju

Sigurno ste se pitali da li bebine uši možete da čistite štapićima za uši koje i vi koristite, i ako...

Zašto vam ponekad zuji u ušima?

Medicinski termin za zujanje ili šum u ušima je tinitus. To nije bolest, nego simptom nekih prikrivenih stanja, i može...

Veštački pankreas za lečenje dijabetesa

Evropski naučnici saopštili su da su napravili veštački pankreas koji bi direktno proizvodio insulin u organizmu i pomogao u lečenju...

Close