• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Važnost puzanja kod beba

15.02.2017. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Neka deca prohodaju pre nego što nauče da puze, ali bez obzira da li će puzati ili ne treba sprovoditi vežbe pripreme koje imaju za cilj da ojačaju mišiće ruku i nogu pri oslanjanju na šake i kolena.

Puzanje kod beba se postepeno razvija kroz položaj na stomaku.

Ako u prvih šest meseci bebu uopšte niste stavljali na stomak ili je to bilo retko, sigurno će se buniti kada krenete da je učite da puzi. Većina roditelja u ovoj situaciji odustane, uz konstataciju da njihovo dete ne želi da puzi. Ukoliko je to slučaj sa vašom bebom, a želite da joj pomognete da savlada ovu veštinu, potrebno je strpljenje i istrajnost.

Da bi zauzela četvoronožni položaj, beba prvo treba da nauči da se uspravi u potrbušnom položaju, da se oslanja o opružene ruke, zatim da se bočno pomera i okreće u krug, pa tek onda da krene da puzi unapred.

Puzanje nije neophodan preduslov za hodanje, ali je odličan trening za sve mišiće, kako za njihovu snagu tako i za elastičnost. Nakon kretanja po ravnom, dete će početi da savladava prepreke i na kraju će puzati uz stepenice. Upoznavanjem prostora u kome boravi, dete poboljšava svoje motoričke sposobnosti kojima stiče fizičku nezavisnost.

Kada dovoljno očvrsne i ovlada ovim fazama kretanja, dete počinje da se uspravlja najpre u klečeći položaj, a zatim u stojeći – iz koga će početi da pravi prve samostalne korake.

Dok se beba ljuja u četvoronožnom položaju prenoseći težinu napred-nazad, ona jača mišiće trupa koji će je kasnije održavati u uspravnom položaju.

Prerano postavljanje deteta da stoji dovodi do prenaprezanja mišića, do velikog opterećenja zglobova nogu, čak i do pojave deformiteta stopala.

Srodni članci:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Deca, Puzanje, Zdravi saveti

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Otpušite sinuse na vrlo jednostavan prirodan način

Najčešći zdravstveni problem kod sinusnih infekcija ili prehlade jeste začepljen nos, što se javlja kao simptom. Ovi zdravstveni problemi mogu...

Lek protiv svih vrsta upala

Ovaj lek lako možete napraviti sami! Glavni sastojak  je kurkuma ili indijski šafran, superzačin s protivupalnim, antoksidativnim i detoksikacijskim svojstvima....

Značaj sna kod dece

Imati dovoljno sna je privilegija u današnje vreme. Kvalitetan san je neophodan, a naročito je važan u dečjem uzastu, jer...

Kako sam izlečio rak pšeničnom travom: Detaljna uputstva i recept čoveka koji je odbio hemioterapiju

Pored toga što ubija maligne ćelije, specifičan nutritivni sastav lišća mlade pšenice osigurava povoljno delovanje na kožu, kosu i nokte,...

Nedostatak gvožđa u krvi može da vam zagorča život: 10 znakova koje vam telo jasno šalje!

Vrlo često se problem otkrije tek kad se pojave tegobe i premda to ne znači da je prekasno za terapiju,...

Close