>

Uticaj aktivnog uglja na zdravlje i lepotu

1


Korišćenje aktivnog uglja datira već puno godina unazad.

Svojstva aktivnog i običnog uglja su gotovo identična, jedina je razlika u tome što se aktivni ugalj koristi isključivo za medicinsku primenu.

Čišćenje tela od toksina

Prema istraživanjima, aktivni ugalj sprečava gastrointestinalne apsorpcije raznih lekova i toksina u hitnim situacijama, a takođe povećava njihovu eliminaciju, čak i nakon što se apsorbuje u telu.

To uključuje predoziranja:

  1. lekovima kao što je acetaminofen, aspirin, opijum, kokain i morfin
  2. toksinima iz pesticida
  3. merkurom, olovom i drugim hemikalijama

Aktivni ugalj je vrlo učinkovit ako se uzme unutar prvog sata nakon uzimanja toksina, međutim, postoje neke materije kod kojih on nije učinkovit a to su:

  1. alkohol
  2. cijanid
  3. metali kao što su gvožđe i litij
  4. neke kiseline koje brzo oštete unutarašnje tkivo

Važno je da u slučaju nužde ili hitnog slučaja, kontaktirate lekara, koji će znati odrediti dozu aktivnog uglja koja vam je potrebna.

Ugrizi i ubodi pčela

Ukoliko na topao oblog stavite aktivni ugalj s malo vode i kukuruznog brašna ili lanenog praha, dobićete lek za pčelinje ubode. Takođe, topli oblozi od aktivnog uglja mogu izlečiti ugrize nekih smrtonosnih životinja kao što je crna udovica.

Istraživanja su pokazala kako aktivni ugalj ima sposobnost izvlačenja otrova iz tela, unesenog ugrizom insekata i pauka, a nekolicina ljudi tvrdi kako im je aktivni ugalj u tom slučaju spasio život.

Smanjuje akne i poboljšava zdravlje kože

Budući da aktivni ugalj uklanja toksine iz organizma, to može pomoći i kod uklanjanja akni i drugih kožnih nečistoća, a koristi se i kod uklanjanja šminke.

Loading...

Ukoliko želite koristiti aktivni ugalj za uklanjanje šminke, pomešajte jednu ili pola kapsule u prahu sa kašikom aloe vera gela, jednom kašičicom ružine vodice ili obične vode, pet kapi ulja čajevca te prstohvat morske soli, nanesite na kožu, pustite da se osuši, a potom isperite mlakom vodom. Postoje i mnogi sapuni koji sadrže aktivni ugalj, koji su takođe učinkoviti u lečenju kože.

Izbeljuje zube

Iako možda čudno zvuči da crni prah može izbeliti zube, aktivni ugalj je vrlo koristan kod izbeljivanja. Sve što trebate učiniti je staviti malo aktivnog uglja na četkicu za zube te očetkati i isprati.

Pranje zuba aktivnim ugljom može izgledati i zvučiti vrlo bizarno, ali razliku ćete primetiti već nakon nekoliko nedelja. Aktivni ugalj je bez mirisa i ukusa, tako da vam ništa neće smetati tokom četkanja zuba.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Read previous post:
Prednosti pranja zuba sodom bikarbonom

Soda bikarbona u sebi sadrži izbeljivač koji može posvetliti zube, a osim što posvetljuje zube, soda bikarbona može odstraniti diskoloracije...

Kako sačuvati zube u trudnoći- Saveti

Trudnoća je definitivno period kada morate posvetiti posebnu pažnju celokupnom zdravlju, jer u tom periodu od vas i vaše odgovornosti...

Za manje od 24 sata za Teodoru oko 300.000 evra! Dete ide u Frankfurt na lečenje! HVALA SVIMA

Za manje od 24 sata za devojčicu Teodoru Vranješević (9) iz Kragujevca koja boluje od mijeloidne leukemiji i mora na...

Da li su dezodoransi uzrok raka dojke?

Dezodoransi su dizajnirani kako bi sprečili telo od znojenja. Antiperspiranti onemogućuju znoju da dođe do kože. Jedan od njihovih sastojaka...

Da li je preporučljivo konzumiranje đumbira u trudnoći?

Đumbir se sve više upotrebljava kao terapija u trudnoći koju prate mučnina i povraćanje.   Istraživanja su pokazala da je...

Close