• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Uska povezanost između migrene i moždanog udara

27.11.2017. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Ljudi koji pate od migrena pod dvostruko su većim rizikom od ishemičnog moždanog udara.

Ovaj rizik posebno je izražen kod žena, pokazale su nova istraživanja.

Ishemični udar je najčešća vrsta moždanog udara, a nastaje začepljenjem krvnog suda ugruškom, koji blokira dotok krvi u odgovarajućem delu mozga.

U spomenutom istraživanju, stručnjaci sa Univerziteta Johns Hopkins University School of Medicine, analizirali su podatke 21 studije koja je ukupno uključila 622.381 muškaraca i žena iz Evrope i Severne Amerike.

Oni ispitanici koji su imali migrene bili su pod 2.3 puta većim rizikom od ishemičnog moždanog udara, nego osobe koje nisu patile od ovih glavobolja. Pritom je rizik od udara bio za 2.5 puta veći kod osoba koje su bolovale od migrena s aurom (glavobolji prethode smetnja vida, tačkice, zvezdice ili cik-cak crte, utrnulost i slabost u ruci i nozi), a za 2.9 puta veći kod ženskih osoba koje su patile od migrena s aurom.

“Nova studija učvršćuje vezu između migrene i moždanog udara, i također ispravlja neke nepodudarnosti ranijih istraživanja koje su davale zbunjujuće rezultate”, rekao je kardiolog i voditelj istraživanja, dr. Dr. Saman Nazarian., sa Univerziteta John Hopkins.

Nazarian je potvrdio kako je o povezanosti migrena i udara napisano oko 1,800 članaka, ali ova studija je najveća takve vrste, preciznija od ranijih, te je uključila samo istraživanja koja su koristila slične uzorke i grupe ljudi.

Loading...

“Prepoznavanje koje su osobe pod povećanim rizikom ključno je za prevenciju udara. Lekari bi svakako trebali upozoriti pacijente koji imaju bolne glavobolja praćene zamagljenim vidom”, rekao je Nazarian.

Postoji niz preventivnih načina i tretmana liječenja koji mogu ublažiti migrene – prestanak pušenja, uzimanje lekova za snižavanje pritiska ili drugih lijekova koji razrjeđuju krv samo su neke od njih. Za žene sa snažnim migrenama, postoji i opcija uzimanja kontracepcijskih pilula ili prestanka supstitucione hormonske terapije.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Migrena, Zdravi saveti, Živeti zdravo

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Na dijeti ste, a ne mršavite: Problem je u povrću koje jedete!

Nije sve povće isto, zato, kako biste izgubili neželjene kilograme potrebno je da ovo izostavite iz jelovnika Na dijeti ste i...

Sačuvajte zdravlje kičme uz ove savete

Postoje i raznorazni prirodni lekovi koji ublažuju, pa čak i u potpunosti otklanjaju bolove ove vrste. Pored nekih prirodnih pomagala...

Saveti kako da se izborite sa spondilozom

Spondiloza se najčešće pojavljuje kod sredovečnih muškaraca i žena. Vrlo često muči osobe koje osam sati dnevno, pa i više,...

Proveren lek za lečenje čira na želudcu

Čir na želudcu je izuzetno neprijatan i uporan problem koji se dugotrajno leči. Ukoliko se ne otkrije i leči na...

Ovu lekovitu kombinaciju morate probati

Med sa susamom je kombinacija koja bi trebalo češće da se nađe u vašem jelovniku. Ova prirodna kombinacija je odličan...

Close