>

Ulje od konoplje je među najzdravijim uljima?

1


Ulje od semenki konoplje sadrži spojeve koji pomažu kod regulisanja krvnog pritiska, prevenciji bolesti srca i smanjuju rizik od nastanka različitih vrsta raka, otkriva nam novo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

konoplja

Prethodna istraživanja su pokazala da je ulje od konoplje dobar izvor vitamina A, C, E, vlakana i brojnih drugih nutritivnih spojeva.

Naučnici iz Španije su dodatno testirali ulje od konoplje i otkrili da sadrži optimalan omer (3 na prema 1) omega 6 i omega 3 masnih kiselina.

Ovakav omer polinezasićenih masnih kiselina se retko pronalazi u uljima od semenki, a povezan je sa smanjenim rizikom od nastanka srčanih bolesti, hronične upale i kancerogenih ćelija.

Loading...

Takođe, ulje od konoplje je odličan izvor alfa linolenske kiseline i biljnih sterola koji značajno smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.

Ulje od konoplje sadrži veliki broj hranjivih materija koje mogu pospešiti zdravlje celokupnog organizma. Dosadašnja istraživanja, sprovedena na laboratorijskim miševima, su pokazala da ublažava hroničnu upalu i simptome depresije, ali je potrebno proveriti kako će delovati na čovekov organizam.

Još uvek nema dovoljno dokaza koji bi ukazali na to da ulje od konoplje trebate uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Ukus ulja od konoplje je nešto na šta ćete se trebati naviknuti. Do sada nisu zabeleženi rizici kada se konzumira umereno, na primer kao začin za salatu.
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Read previous post:
Najbolji mogući napici za razne vrste tegoba

Za svakoga  od nas u kuhinji su uvek dostupni voda i mleko, ali retki su oni koji znaju koliko ti...

Nikada nemojte koristiti štapić za negu bebih ušiju

Sigurno ste se pitali da li bebine uši možete da čistite štapićima za uši koje i vi koristite, i ako...

Zašto vam ponekad zuji u ušima?

Medicinski termin za zujanje ili šum u ušima je tinitus. To nije bolest, nego simptom nekih prikrivenih stanja, i može...

Veštački pankreas za lečenje dijabetesa

Evropski naučnici saopštili su da su napravili veštački pankreas koji bi direktno proizvodio insulin u organizmu i pomogao u lečenju...

Beba u stomaku leči mamu od bolesti

Najnovija istraživanja pokazuju da ako majka u toku trudnoće doživi srčani udar, fetus preko posteljice može da pošaljem stem ćeliju...

Close