• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

U laboratoriji prvi put uzgojeno srce koje kuca VIDEO

06.04.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Naučnici sa Univerziteta Kolumbija uspeli su u laboratorijskim uslovima u roku od četiri nedelje da razviju funkcionalan srčani mišić.

Naučnici su razvili mišić korišćenjem matičnih ćelija, a novi “organ” dovoljno je zreo da prvi put u istoriji može da bude korišćen za medicinska istraživanja, piše Dejli mejl.

Ovaj revolucionaran proboj predstavlja veliki korak napred u proučavanju ljudske fiziologije, s obzirom na to da naučnicima pruža mogućnost testiranja novih tretmana za brojna medicinska stanja poput insuficijencije srčanog mišića.

Ovo nije prvi put da se srčani mišić uzgoji u laboratorisjkim uslovima, ali doktor Gordana Vunjak Novaković kaže da nijedno razvijeno tkivo do sada nije uspelo da oponaša ili pokaže neka od kritičnih obeležja odraslog ljudskog srca, poput strukture tkiva i/ili ritma otkucaja.

Uobičajena praksa do sada bilo je korišćenje matičnih ćelija koje se nalaze u kasnijem stadijumu razvoja. One su na taj način bile bliže formiranju one vrste tkiva koje su naučnici želeli da proučavaju.

Ipak, naučnici sa Univerziteta Kolumbija odlučili su da isprobaju nešto drugačiju i smeliju metodu.

Loading...
Matične čelije
Matične ćelije imaju jedinstvenu sposobnost razvijanja u različite vrste ćelija u organizmu. Ove ćelije odgovorne su za razvoj organa fetusa, njegovih tkiva, kao i njegovog imunološkog sistema.

Oni su koristili matične ćelije u vrlo ranom stadijumu razvoja, kojima je bilo lakše manipulisati, i za koje su se nadali da će bolje reagovati na stimulaciju kojom bi se ubrzao njihov rast.

Da bi ubrzali razvoj srčanog tkiva, naučnici su propuštali električne impulse kroz srce kako bi ga stimulisali dovoljno da dođe do kontrakcija, a upravo ovaj proces događa se u zdravom srčanom mišiću u telu.

Naučnici su takođe razvili metodu i softver kojima su pratili frekvenciju, amplitudu i intenzitet kontrakcija srca, kao i njegov odgovor na lekove.

Novo otkriće takođe omogućava manipulaciju srčanog mišića tako da se ponaša kao srce obolele ili preminule osobe, što znači da će naučnici moći još bolje da prouče dejstvo potencijalno smrtonosnih zdravstvenih stanja vezanih za ovaj organ.

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

 

B92
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , ,

Kategorija: Bolesti srca i krvnih sudova, Srčana smrt, Srčani udar, Tansplantacija srca

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Hrana koju nikada ne bi trebalo da jedete pre ili posle treninga

Bez obzira na tip i intenzitet fizičke aktivnosti kojom se bavite, trebalo bi da obratite pažnju na ono što jedete...

Antidepresivi zaista deluju

Naučna studija, objavljena u stručnom časopisu Lancet, pokazala je da je 21 antidepresiv, uključujući generičke i novopatentirane lekove, efikasniji nego placebo...

Mišićni reumatizam

Mišićni reumatizam – Fibromijalgija   Sam naziv fibromijalgija potiče iz tri reči – fibro = vezivno tkivo, myo = mišić,...

Naučnici konačno objasnili zbog čega zglobovi pucketaju

Američki i francuski naučnici istraživali su nastanak zvuka pucketanja zglobova, čije proizvođenje nervira mnoge ljude. Mnogo je više, međutim, onih...

Nije PMS, a ni trudnoća: Ovo su simptomi OPAKE bolesti jajnika – prepoznajte ih NA VREME!

PMS-Od velike je važnosti da obratite pažnju na svoje telo i kako bi na vreme saznali ako se nešto potencijalno...

Close