• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Trostruko negativni rak dojke ne sadrži tri najvažnija markera

11.03.2017. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Jedno od najgorih iskustava koje žena može da ima je da joj lekar kaže: «Vi imate rak dojke». I, dok je za žene rak dojke vodeći uzrok smrti od kancera širom sveta, sve veći broj pacijentkinja je tretiran na vreme a njihov životni vek je znatno produžen. Ali za one kojima je ustanovljena veoma retka vrsta raka dojke, prognoze su lošije.

Ovaj tip kancera naziva se trostruko negativan rak dojke. Onkolog LajfElisen iz Masačusetske generalne bolnice u Bostonu, objašnjava zašto.

«Normalno, jedan pogled na ćelije pod mikroskopom i možete da prepišete terapiju za pacijenta na osnovu toga što vidite. Za trostruko negativne tumore, kažemo da su negativni – što znači da su oni negativni na markere koji nam govore kako pacijent može uspešno da bude tretiran».

Trostruko negativni rak dojke ne sadrži tri najvažnija markera koji se obično nalaze u drugim kancerima dojke: receptori za estrogen, progesteron i ljudski epidermalni faktor rasta, često nazivan HER 2. Ponovo doktor Lajf Elisen.

«Imamo posebne efikasne terapije za hormonske kancere, za HER 2 pozitivne kancere koristimo Herceptin. Ali trostruki negativni kanceri su potpuna nepoznanica. Zaista nemamo posebnu terapiju za koju možemo da kažemo da će pozitivno uticati na njih,» kaže doktor Elisen.

Hajdi Spiler je bila šokirana kada joj je lekar saopštio da ima trostruko negativni rak dojke.

«Bukvalno sam promašila izlaz sa autoputa i sedela sam na parkingu i plakala. I onda sam pozvala supruga – bila sam tako prestravljena».

Hajdi Spiler se ne uklapa u uobičajen profil pacijenta sa trostruko negativnim rakom dojke. Studije su pokazale da su oni mnogo češći medju afričkom, afro-američkom i hispanskom populacijom. Pacijenti su takodje često mladji od ostalih pacijenata sa rakom dojke i dolaze iz nižih ekonomskih slojeva. Istraživanje nije pokazalo zašto su rasa ili socijalni nivo rizični faktori za tu bolest. 10 do 20 odsto pacijenata sa rakom dojke ima trostruko negativni kancer.

Trostruko negativni kanceri imaju tendenciju da brže rastu i teže ih je lečiti nego druge kancere dojke. Jedna kanadska studija pokazala je da je takodje povećan nivo povratka raka.

Ali, studija je takodje pokazala da, ako se kod pacijenata pokazalo da nema bolesti u periodu od osam godina, postoji mala šansa da se ona ponovo pojavi. Većina lekova koja se koristi u uobičajenim tretmanima hemoterapijom nema uticaja za trostruko negativni rak dojke. Medjutim, prema nekim izveštajima lek Cisplatin ima efekta u uništavanju ćelija raka. Još jedan lek, pod nazivom BSI-201 dat je malom broju američkih žena tokom probnog testiranja, ali još nije dobio odobrenje američke vlade.

 

Mnogi su pročitali i ove tekstove:

 

Autor:Glasamerike.net
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , ,

Kategorija: Ciste na dojkama, Onkologija, Rak dojke

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
ALARM ZA RODITELJE: Trećina osnovaca ima slab vid i mora da nosi naočare, evo šta je uzrok …

Beogradski đaci imaju sve većih problema sa vidom pa se tako nedavno dve trećine đaka jednog odeljenja sedmog razreda sa...

Korijander može ukloniti 80% teških metala iz vašeg tela za 42 dana. Evo šta treba da uradite(RECEPT)

Može se sa lakoćim reći da je korijander jedan od najefikasnijih i najnežnijih detoksifikatora od teških metala i drugih toksina....

Vežbanjem kod kuće ćete uštedeti dosta NOVCA a efekat je ISTI kao kod masivnih sprava u teretani

Potrebno vam je samo par stvari koje verovatno već i imate u svojoj kući.  Često je besparica izgovor za to...

Bol, otečeni i crveni zglobovi simptomi su smrtonosne bolesti koja se POGREŠNO dijagnostikuje

Nemojte misliti da je u pitanju artritis, već idite kod lekara odmah! Rak kostiju obiluje različitim simptomima i zbog toga...

Napitak koji prečišćava jetru i jača imuni sistem!!

Ovaj napitak je toliko moćan da može promeniti cirkulaciju krvi, ojačati imuni sistem kao nikad do sad, pročistiti jetru i...

Close