Topli napitak za zdrav želudac

Foto: Pixabay
6,270

Pelin je lekovita biljka oprobano delotvorna kod bolesti žuči i jetre.

Istinski je saveznik u borbi protiv nadutosti i dodatnih kilograma, pa se koristi za mršavljenje
Pelin takođe ublažuje znakove depresije i anksioznostiI što je najvažnije, pelin uspešno reguliše dijabetes, nesanicu, kao i krvni pritisak

Čaj od pelina kao lek

Zahvaljujući već ranije pobrojanim svojstvima čaj od pelina je vremenom postao nezaobilazni artikal mnogih modernih domaćinstava. Zbog jake arome se uglavnom koristi u kombinaciji sa limunom i medom, te se bi se moglo reći da ga samo najhrabriji konzumiraju bez ovih dodataka.

Od aktivnih supstanci ovog napitka, svakako bi valjalo pomenuti kiseline, smole, potaš, skrob, i na prvom mestu tujil alkohol, a tom spisku još možemo pridodati prisustvo tanina i apsintina.

Priprema čaja od pelina

Zbog izražene arome čaj od pelina se pri samom spravljanju, uzima u nešto manjim količinama. Tačnije rečeno, da bi se ostvario najdelotvorniji balans ukusa i kvaliteta, preporučljivo je koristiti polovinu kaščice za jednu šolju.

Po ustaljenom postupku, usitnjeni listovi i cvetovi pomenute biljke se prelivaju vrelom vodom, a zatim se spremljeni čaj odlaže na 10-tak minuta. Nakon toga, preostaje nam samo ceđenje i naravno dugo iščekivana konzumacija, koju je najdelotvornije upražnjavati pola sata pre samog obroka.

Važno je napomenuti da se čaj od pelina, zbog nešto veće koncentrcije kiselina i tujil alkohola ne bi trebao uzimati u kontinuitetu dužem od sedam do deset dana. Nakon datog perioda poželjno je napraviti pauzu u sličnom vremenskom razmaku.

Čaj od pelina je jedninstven po tome što može da snizi, ali i da ujedno poveća krvni pritisak, regulišući ga prema našim potrebama
Beskrupulozan je u borbi protiv upornih crevnih parazita
Uspešno se bori protiv povišene temperatue i začeća štetnih mikroorganizama

Jača i štiti jetru

Nezamenljiv je kod trovanja otrovnim biljem kao detoksidant
Ublažava nesanice i depresiju
Osetno ublažava grčeve
Olakšava i umanjuje porođajne bolove
I uopšte znatno jača imuni sistem

Čaj od pelina za želudac

Kako smo već spomenuli da je pelin delotvoran borac protiv nadutosti, viška kilograma i problema sa žuči, ne treba se čuditi da je vremenom postao i nezamenljiva namirnica u otklanjanju problema sa želudcem.

Naime, pelin zbog gorkog i specifičnog ukusa stimulativno deluje na probavu, regulišući nivo kiselosti i poništavajući potencijalne infekcije. Takođe je veoma efikasan u slučajevima hipoacidativnog gastritisa.

Preporučljivo je uzimati manje doze, koje se sastoje iz nekoliko gutljaja. Zbog toga se napitak može konzumirati nekoliko puta dnevno.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar

Komentari su zatvoreni..