banner ad
banner ad
banner ad

Testirajte se na hlamidiju

03.04.2012. | Postavio | Komentar Više

Koliko god vam se činilo da bi pregled mogao da bude neprijatan ili zabrinjavajuća činjenica da saznate kako ste negde zaradili hlamidiju, nemojte da dozvolite da vas to spreči da prekontrolišete svoje stanje. Jedini način zaštite od posledica infekcije hlamidijom je rano otkrivanje i lečenje.

6878-Podmukla-hlamidija
Poslednja istraživanja pokazuju da oko 20 odsto osoba u Srbiji boluje od ove bolesti, kao i da postoji tendencija porasta ne samo ove polne bolesti, već i ostalih polno prenosivih bolesti. Kako da se zaštitite od ove bolesti ili da je prepoznate, za ‘Blic’ objašnjava doktorka Slavica Vasiljević, ginekolog.

Uzrok

Hlamidiju izaziva bakterija Chlamydia trachomatis, a ukoliko se ne izleči na vreme, može da izazove ozbiljne komplikacije s nepopravljivim posledicama, poput neplodnosti. Osim što se prenosi preko vaginalnog, analnog ili oralnog seksa, hlamidija može da se prenese i sa inficirane majke na dete tokom porođaja. Dakle, svaka seksualno aktivna osoba može da se zarazi hlamidijom, što veći broj partnera, veća je opasnost od zaraze. Rizik je posebno veliki kod mladih žena i tinejdžerki kojima sluznica polnih organa još nije u potpunosti sazrela, pa je podložnija infekcijama.

Simptomi

Hlamidija prvo napada grlić materice i mokraćni kanal. Ukoliko se simptomi pojave, pojaviće se prvi put nedelju dana nakon zaraze. U tom slučaju se javlja abnormalan vaginalni sekret ili peckanje tokom mokrenja. Nakon što se infekcija proširi na jajovode (neke žene neće ništa primetiti), u nekim slučajevima se javlja bol u donjem delu leđa, mučnine, temperatura, bol tokom odnosa ili krvarenje između menstruacija. Infekcija hlamidijom može da se proširi sa cevriksa i na rektum i na jajovode, što izaziva neplodnost. A ukoliko žena zatrudni sa hlamidijom, može doći do spontanog pobačaja, i kada se dijagnostikuje, treba je lečiti.

Trajne posledice

Ukoliko se ne tretira blagovremeno, hlamidija može da dovede do hronične upale materice, jajovoda i područja male karlice. Posledice hronične upale su trajna oštećenja tkiva koja izazivaju hroničnu bol, neplodnost i vanmaterične trudnoće.

Lečenje

Hlamidija se lako leči odgovarajućim antibioticima. Prethodno je potrebno da uradite mikrobiološki laboratorijski test kojim se utvrđuje osetljivost bakterije na pojedine antibiotike, pa se na temelju toga određuje najbolji lek. Nakon sprovedenog lečenja treba da ponovite testiranje kod oba partnera za tri, četiri meseca. U razdoblju lečenja trebalo bi da apstinirate od seksa, a do drugog testiranje i potvrde izlečenja praktikujte isključivo zaštićeni seks, ako ne i apstinenciju. Apstinencija tokom terapije važi i za partnere od kojih je jedan zaražen, a drugi ne.
Ovo je posebno važno za žene jer ponovne zaraze povećavaju opasnost od ozbiljnih reproduktivnih zdravstvenih komplikacija. Kure antibioticima su najčešće delotvorne već nakon prvog uzimanja i u tom slučaju nema nikakvih posledica za zdravlje i plodnost partnera. Ukoliko je pak test na hlamidiju i nakon prve kure antibiotika pozitivan, ona se primenjuje ponovo, a ako je infekcija tvrdokorna pa se terapija mora ponoviti, postoji opasnost da kod određenog broja žena rezultira već navedenim – neplodnošću, vanmateričnom trudnoćom, izraslinama na jajnicima ili upalama, što je znatno ređe.

Testiranje

Da bi se sve ovo sprečilo, preporučuje se barem jednom godišnje svim seksualno aktivnim ženama, posebno ako menjaju partnere, preventivno testiranje.

 

Autor:Biljana Tasić

 

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Hlamidija, Polne bolesti

avatar

O autoru ()

Ostavite Komentar

You must be Prijavi se ostavi komentar.

banner ad
banner ad
23081974
x
Prijavite se na Newsletter

Unesite svoju e-poštu i pratit ćete naše najnovije vesti