• Pitajte lekara
  • Naš tim
  • Video
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy
banner ad
banner ad
banner ad

Svrab kože

23.10.2013. | Postavio Više

Svrab je nespecifičan simptom a ne bolest. Može nastati usled alergijskih reakcija, različitih infekcija, psihičkih poremećaja, bolesti jetre, bubrega, hormonskog disbalansa, dijabetesa, anemije ili jednostavno, suve kože. Da bi se utvrdio uzrok i dobila adekvatna terapija neophodno je otići na pregled kod dermatologa. Univerzalno pravilo je: kožu ne češati!

4

Svrab kao posledica isušene kože često se sreće u praksi. Nastaje najčešće zbog preterane upotrebe sapuna, agresivnih kupki, dugotrajnog i čestog kupanja u veoma toploj vodi ili kao posledica starenja kože. Naročito su opasni sapuni sa antibakterijskim dejstvom koji dosta isušuju kožu pa ona postaje preosetljiva što uzrokuje svrab koji zahteva da se koža odmah namaže nekim umirujućim mlekom za telo. Preporuka za osobe sa suvom i osetljivom kožom je se tuširaju običnom vodom i to mlakom. Blagu kupku mogu da koriste samo jednom do dva puta nedeljno. Da ne bude zabune, znoj se rastvara u vodi, pa prema tome, ako osoba ne radi posao gde će se dosta zaprljati, dovoljno je da tuširanje bude običnom vodom. Ukoliko imate suvu kožu najbolje je da zaboravite na kupanje ili ako ne možete, neka kupanje bude veoma kratko i mlakom vodom. Što je kupanje duže i temperatura vode viša, koža se više isušuje i svrbi. Odmah nakon kupanja treba namazati celo telo neutralnim mlekom. Npr. Urea 5% mleko za negu koje se jednostavno pravi u apotekama i bez konzervansa je. Takođe ne treba koristiti parfimisana mleka. Pored toga kožu treba hidrirati i iznutra. Pijte oko dve litre tečnosti dnevno, najbolje obične vode.

Svrab određenog dela kože koji je praćen crvenilom, obično je posledica preosetljivosti na neka hemijska sredstva sa kojim smo u kontaktu (nakit, sapuni, šamponi, kreme, puder, kućne hemikalije, građevinski materijal, sintetička vlakna u garderobi itd). Svrab i crvenilo se javljaju neposredno nakon kontakta sa alergenom supstancom i može trajati svega par minuta ali i nekoliko sati. Svrab celokupne kože ukazuje najčešće da postoji alergija na neku supstancu koju smo uneli u organizam na primer: hranu (jaja, koštičavo voće, kikiriki, med, jagode itd), lekove ili pak alergene poput prašine, dima, polena, vlage. Ona nastaje nekoliko sati nakon konzumiranja odnosno udisanja alergena i može trajati danima.

Svrab određenih regija kože koji je praćen osipom i otokom može ukazati na infekciju. Najčešće su gljivične infekcije kože. Gljivična infekcija na koži trupa njčešće se manifestuje okruglim crvenim pečatima koji se šire i umereno perutaju. Kod sportista i osoba kojima se stopala više znoje česta je i gljivična infekcija kože između prstiju koje se prepoznaje po koži koja se peruta, vlaži i jako svrbi. Svrab kože u predelu prepona može ukazati na postojanje neke polno prenosive bolesti dok svrab u području anusa na crevnu infekciju.

Mnoge unutrašnje bolesti, poremećaj u radu štitaste žlezde, jetre, bubrega, dijabetes imaju za simptom svrab slabijeg ili jačeg intenziteta. Pravilo je da se leči osnovna bolest a ne simptom, jer kad se izleči osnovna bolest i svrab nestaje.

Ukoliko je svrab praćen bledilom kože, nesvesticom, osećajem opšte slabosti najverovatnije je uzrok anemija u poodmaklom stadijumu. Neophodna je u ovom slučaju pomoć lekara koji će ordinirati adekvatnu terapiju. Ono što sami možete, obogatite svoju ishranu vitaminom C i namirnicama koje sadrže gvožđe.

3

Bez obzira na uzrok svraba, kožu ne treba češati, to može samo pogoršati stanje, stvoriti ogrebotine i ranice koje se dalje mogu inficirati. Važno je kožu prati mlakom vodom, bez ili blagim sapunima. Posle pranja najbolje je kažu osušiti blagim tapkanjem kako bi pamučna tkanina upila vodu a izbegavati agresivnije trljanje. Kožu namazati nekom umirujućom kremom ili losionom. Da bi se uzrok svraba pouzdano utvrdio neophodno je konsultovati lekara, dermatologa, koji će ukoliko je to potrebno, propisati odgovarajuću terapiju ili uputiti lekaru druge specijalnosti.

Šuga je veoma zarazna bolest, kod koje je prvi i najjače izražen simptom, upravo svrab. Prenosi se direktnim dodirom (uključujući i seksualni put), ali i preko predmeta. Karakterističan je jako izražen, nepodnošljiv, noćni svrab. Da ne bude zabune, svrab je prisutan i tokom dana ali u blažem obliku. Leče se svi članovi porodice istovremeno, bez obzira da li imaju ili ne simptome. Jer dok je neko oboleo, drugi članovi porodice su u inkubaciji. Tako se jedan izleči a ostali tek za 21 dan obole i ponovo zaraze izlečenog. Ima slučajeva gde pojedinci ne pristaju na porodično lečenje pa se u takvim porodicama šuga vrti po godinu i više dana. Dakle, najvažnije je da se svi članovi porodice leče istovremeno i to kod dermatologa!

Example Bottom Text

Ostavi Komentar

kometari

Kategorija: Dermatologija, Svrab kože

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar

Comments are closed.

banner ad
banner ad
banner ad banner ad banner ad banner ad banner ad banner ad
23081974
Read more:
endo
Endometritis

Endometritis je  zapaljenje sluzokože materice (endometrijuma) i često nastaje uporedo sa zapaljenjem drugih (spoljašnjih i unutrašnjih) slojeva ovog organa, ali...

masska
Prirodna maska za masnu kožu

Blaga maska od meda i sira može vam pomoći ukoliko imate kožu koja se brzo masti i sjaji. U medu...

maca
Idealno rešenje za tegobe menopauze

Mnogim je ženama teško pronaći rešene za sve tegobe koje se javljaju s menopauzom, stoga vam danas predstavljamo prirodnu pomoć...

podo
4 stvari iz vaše kuhinje koje će vam pomoći da se rešite podočnjaka

Podočnjaci i vrećice ispod očiju nastaju zbog umora, nakupljanja tečnosti u telu te stresa, a neki ljudi imaju problema sa...

zaz
Tumorski markeri

Tumorski markeri su supstance koje produkuju tumorske ćelije ili druge ćelije u organizmu kao odgovor na kancer ili na izvesna...

krajj
Upala krajnika može biti opasna

Krajnici su građeni od limfnog tkiva koje učestvuje u zaštiti našeg organizma od štetnih materija. Često su izloženi brojnim upalama...

Close