banner ad
banner ad
banner ad

Svrab kože

23.10.2013. | Postavio Više

Svrab je nespecifičan simptom a ne bolest. Može nastati usled alergijskih reakcija, različitih infekcija, psihičkih poremećaja, bolesti jetre, bubrega, hormonskog disbalansa, dijabetesa, anemije ili jednostavno, suve kože. Da bi se utvrdio uzrok i dobila adekvatna terapija neophodno je otići na pregled kod dermatologa. Univerzalno pravilo je: kožu ne češati!

4

Svrab kao posledica isušene kože često se sreće u praksi. Nastaje najčešće zbog preterane upotrebe sapuna, agresivnih kupki, dugotrajnog i čestog kupanja u veoma toploj vodi ili kao posledica starenja kože. Naročito su opasni sapuni sa antibakterijskim dejstvom koji dosta isušuju kožu pa ona postaje preosetljiva što uzrokuje svrab koji zahteva da se koža odmah namaže nekim umirujućim mlekom za telo. Preporuka za osobe sa suvom i osetljivom kožom je se tuširaju običnom vodom i to mlakom. Blagu kupku mogu da koriste samo jednom do dva puta nedeljno. Da ne bude zabune, znoj se rastvara u vodi, pa prema tome, ako osoba ne radi posao gde će se dosta zaprljati, dovoljno je da tuširanje bude običnom vodom. Ukoliko imate suvu kožu najbolje je da zaboravite na kupanje ili ako ne možete, neka kupanje bude veoma kratko i mlakom vodom. Što je kupanje duže i temperatura vode viša, koža se više isušuje i svrbi. Odmah nakon kupanja treba namazati celo telo neutralnim mlekom. Npr. Urea 5% mleko za negu koje se jednostavno pravi u apotekama i bez konzervansa je. Takođe ne treba koristiti parfimisana mleka. Pored toga kožu treba hidrirati i iznutra. Pijte oko dve litre tečnosti dnevno, najbolje obične vode.

Svrab određenog dela kože koji je praćen crvenilom, obično je posledica preosetljivosti na neka hemijska sredstva sa kojim smo u kontaktu (nakit, sapuni, šamponi, kreme, puder, kućne hemikalije, građevinski materijal, sintetička vlakna u garderobi itd). Svrab i crvenilo se javljaju neposredno nakon kontakta sa alergenom supstancom i može trajati svega par minuta ali i nekoliko sati. Svrab celokupne kože ukazuje najčešće da postoji alergija na neku supstancu koju smo uneli u organizam na primer: hranu (jaja, koštičavo voće, kikiriki, med, jagode itd), lekove ili pak alergene poput prašine, dima, polena, vlage. Ona nastaje nekoliko sati nakon konzumiranja odnosno udisanja alergena i može trajati danima.

Svrab određenih regija kože koji je praćen osipom i otokom može ukazati na infekciju. Najčešće su gljivične infekcije kože. Gljivična infekcija na koži trupa njčešće se manifestuje okruglim crvenim pečatima koji se šire i umereno perutaju. Kod sportista i osoba kojima se stopala više znoje česta je i gljivična infekcija kože između prstiju koje se prepoznaje po koži koja se peruta, vlaži i jako svrbi. Svrab kože u predelu prepona može ukazati na postojanje neke polno prenosive bolesti dok svrab u području anusa na crevnu infekciju.

Mnoge unutrašnje bolesti, poremećaj u radu štitaste žlezde, jetre, bubrega, dijabetes imaju za simptom svrab slabijeg ili jačeg intenziteta. Pravilo je da se leči osnovna bolest a ne simptom, jer kad se izleči osnovna bolest i svrab nestaje.

Ukoliko je svrab praćen bledilom kože, nesvesticom, osećajem opšte slabosti najverovatnije je uzrok anemija u poodmaklom stadijumu. Neophodna je u ovom slučaju pomoć lekara koji će ordinirati adekvatnu terapiju. Ono što sami možete, obogatite svoju ishranu vitaminom C i namirnicama koje sadrže gvožđe.

3

Bez obzira na uzrok svraba, kožu ne treba češati, to može samo pogoršati stanje, stvoriti ogrebotine i ranice koje se dalje mogu inficirati. Važno je kožu prati mlakom vodom, bez ili blagim sapunima. Posle pranja najbolje je kažu osušiti blagim tapkanjem kako bi pamučna tkanina upila vodu a izbegavati agresivnije trljanje. Kožu namazati nekom umirujućom kremom ili losionom. Da bi se uzrok svraba pouzdano utvrdio neophodno je konsultovati lekara, dermatologa, koji će ukoliko je to potrebno, propisati odgovarajuću terapiju ili uputiti lekaru druge specijalnosti.

Šuga je veoma zarazna bolest, kod koje je prvi i najjače izražen simptom, upravo svrab. Prenosi se direktnim dodirom (uključujući i seksualni put), ali i preko predmeta. Karakterističan je jako izražen, nepodnošljiv, noćni svrab. Da ne bude zabune, svrab je prisutan i tokom dana ali u blažem obliku. Leče se svi članovi porodice istovremeno, bez obzira da li imaju ili ne simptome. Jer dok je neko oboleo, drugi članovi porodice su u inkubaciji. Tako se jedan izleči a ostali tek za 21 dan obole i ponovo zaraze izlečenog. Ima slučajeva gde pojedinci ne pristaju na porodično lečenje pa se u takvim porodicama šuga vrti po godinu i više dana. Dakle, najvažnije je da se svi članovi porodice leče istovremeno i to kod dermatologa!

Ostavi Komentar

kometari

Kategorija: Dermatologija, Svrab kože

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar

Comments are closed.

banner ad
banner ad
23081974
Više:
vest_sizofrenija_2
Obolelima od šizofrenije najvažnija je podrška

Sa četiri godine je naucio da piše i čita latinicu. Bio je odličan djak u školi. Imao je devojku, zabavljali...

grlobolja
Koji je najbrži i najučinkovitiji lek za bolno grlo?

Šta učiniti kada vas boli grlo? Umesto da odmah posegnete za antibioticima, isprobajte neka zdravija rešenja. Aspirin je jedan od...

nadut
8 namirnica koje uzrokuju nadutost

Ono što jedete ima veliki učinak na obim vašega struka ne samo zbog kalorija, već i zbog toga što neke...

prostata
Evo kako smanjiti rizik od raka prostate za čak 75%

Istraživanja su pokazala da oni koji imaju visok nivo hormona melatonina imaju 75 % manje šanse da se kod njih...

rib
Dodaci za prevenciju, ili ublažavanje simptoma osteoporoze

Predstavljamo vam samo neke od dodataka za prevenciju i ublažavanje simptoma osteoporoze.Bolje sprečiti nego lečiti! Riblje ulje je dobro za...

Aca1_1412933705_670x0
Boli vas kičma? Ovaj čovek će vam rešiti problem!

Za 23 godine samostalnog rada, kod Aleksandra Popovića (45) kiropraktičarsku pomoć zatražilo je više od 30.000 ljudi. Iako nema „školsko...

Close