• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Stalno vam je hladno? Povedite računa, ovo su mogući uzroci

21.01.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Ako vam je hladno zato što je temperatura pala desetak stepeni Celzijusa u istom danu, to je normalno, ali ako drhtite od hladnoće dok je svima oko vas prijatno, to može biti indikator zdravstvenih problema.

Za žene je uobičajeno da im je hladnije, a za to je delimično “kriva” psihologija i veća osetljivost na uslove koji mogu doprineti hladnoći, kaže doktorka Holi Filips. Međutim, ipak proverite da jedan od ovih razloga nije krivac za to što se stalno smrzavate.

Premršavi ste, manja težina, tačnije kad vam je BMI (indeks telesne mase) 18.5 ili niži može značiti da vam je automatski hladnije. Razog toga je da vam nedostaje odgovarajući nivo telesne masti kada ste mršavi koja bi vas “štitila” od hladne temperature.

Poremećaj rada štitne žlezde

Takođe, ukoliko vam je stalno hladno to može značiti da imate problema sa radom štitne žlezde koja podseća na leptira i smeštena je u vratu.

“Ako vam je uvek hladno to znači da vas muči hipoterioza, što znači da vaša štitna žlezda ne luči dovoljno hormona”, objasnila je doktorka Filips.

Bez ispravnog rada ove žlezde, usporava se metabolizam, te sprečava normalna funkcija vašeg tela u proizvodnji dovoljne količine odgovarajuće toplote. Drugi simptomi ove bolesti su proređivanje kose, suva koža i umor.

Anemija

Nizak nivo gvožđa u krvi najčešći je razlog hroničnog osećaja hladnoće. Gvožđe je, naime ključni mineral koji pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik kroz telo, što zapravo znači da dovode toplotu i druge hranljive sastojke u svako krvno zrnce vašeg organizma. Bez dovoljno gvožđa, crvena krvna zrnca ne mogu efikasno da rade svoj posao, a vama je hladno i drhtite.

Loša cirkulacija

Ako su vam stopala i ruke uvek hladni, a ostatak tela normalne temperature, imate problema sa cirkulacijom, što znači da zbog određenog problema krv ne dolazi do ekstremiteta. Kardiovaskularna oboljenja mogla bi da budu uzrok toga, jer ukazuje na to da srce ne pumpa krv efikasno ili blokada arterija sprečava krv da dođe do prstiju. Inače, na cirkulaciju i te kako loše utiče pušenje.

Loading...
Foto: Thinksock

Manjak sna

Nedostatak sna može “opustošiti” vaš nervni sistem i unazaditi funkcije u mozgu, koji utiču na telesnu temperaturu. Nije još potpuno jasno zbog čega se ovo događa, iako istraživanja sugerišu da se zbog nedovoljno sna smanjuje aktivnost u hipotalamusu, delu mozga odgovornom i za regulisanje telesne temperature.

Rani znak dijabetesa

Dijabetes koji se ne kontroliše može uzrokovati stanje nazvano periferna neuropatija, što utiče na nerve koji su zaduženi za osećaj dodira. Oseća se utrnutost i ponekad bolovi u rukama i nogama, a budući da su ti živci odgovorni i za slanje poruke vašem mozgu u vezi osećaja temperature, vaše ruke i noge mogu takođe da budu hladne.

Dijabetička neuropatija razvija se postepeno, pa možete biti potpuno nesvesni njenog postojanja. Ali ako bolujete od dijabetesa ili imate simptome bolesti, prva tri su obično učestalo mokrenje, osećaj umora i povećana žeđ, posetite doktora.

Nedostatak vitamina

Stalni osećaj hladnoće može uzrokovati nedostatak vitamina B12, koji se nalazi u namirnicama životinjskom porekla i ima veliku ulogu u smanjivanju osećaja hladnoće. Telu je potreban vitamin B12 kako bi proizvodio crvena krvna zrnca koje šire kiseonik u organizmu. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje anemiju, smanjen broj eritrocita i na kraju hladnoću.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

B92/Foto:thinkstock
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , ,

Kategorija: Anemija ili Malokrvnost, Minerali, Štitna žlezda

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Malo kalorija: Ove namirnice možete da jedete po ceo dan

Prešli ste na zdravu ishranu, ali biste ujedno želeli da se otarasite viška masnih naslaga ili zadržite trenutnu kilažu? Rešenje...

Saveti kako da prostatu sačuvate zdravom

Okretanje zdravom načinu života i uvođenje zdravih namirnica put je koji bi svaki muškarac morao odabrati. Nastojte obogatiti ishranu zdravim...

Uz ove savete rećićete zbogom hrkanju

Čak 75 odsto ljudi pati od otežanog disanja tokom sna, što može da izazove srčana obolenja. Predstavljamo vam nekoliko prirodnih...

Problem bolnih zglobova

Dokazano je da više od 70% odraslih osoba ima stalne ili povremene probleme i bolove u zglobovima, odnosno mišićima. Zbog...

Ovi saveti pomoći će vam kod problema proširenih vena

Donosimo nekoliko saveta kako da na prirodan način tretirate problem proširenih vena. Probleme sa proširenim venama ima čak 50 odsto...

Close