Šta nismo znali o metabolizmu?

158

Metabolizam označava trošenje energije. U to spada disanje, rad sistema za varenje, izgradnja mišića, cirkulacija krvi – sve što je deo telesnog procesa koji je potreban da vas održava na životu. Metabolizam čine dva tipa procesa – anabolički koji označava izgradnju ćelija i nadogradnju energije i katabolički koji označava razgradnju molekula i njihovo korišćenje za energiju.

meta

Šta je bazalni metabolizam?

Metabolizam se često menja s bazalnim metabolizmom, a to su dva pojma koja jesu povezana, ali su drugačija. Bazalni metabolizam je količina energije koja je potrebna za održavanje osnovnih životnih funkcija organizma.

Bazalni metabolizam je minimum potrebne energije za dnevno održavanje osnovnih  funkcija u organizmu u stanju mirovanja. Na taj način se može dobiti uvid u preporučeni dnevni unos kalorija koje su potrebne za održavanje osnovnih  funkcija u organizmu.

Više mišića znači brži metabolizam

Brzina rada metabolizma je u velikoj meri uslovljena sastavom tela. Osobe s većim postotkom mišićne mase i manjim postotkom masti imaju brži metabolizam, u odnosu na osobe s visokim postotkom masti.

Proteini ubrzavaju metabolizam

Istraživanja su pokazala da telu treba više vremena da razgradi proteine, u odnosu na ostale nutritivne tvari. Što više proteina unosite, vaš metabolizam će biti brži. Svakako se posavetujte sa stručnjakom o preporučenom dnevnom unosu proteina.

Muškarci imaju brži metabolizam

Muškarci imaju brži metabolizam jer se njihovo telo sastoji od većeg postotka mišićne mase, u odnosu na telo žena. Žene, u odnosu na muškarce, imaju veći postotak masnog tkiva, što je dodatan razlog sporijeg rada metabolizma.

Štitnjača reguliše metabolizam

Štitnjača proizvodi hormone koji utiču na gotovo svaku  funkciju organizma: kako brzo ili sporo trošite kalorije, kako koristite proteine i mast i kako vaše telo reaguje na druge hormone. Stoga ni ne čudi da poremećaji u radu štitnjače mogu uzrokovati poremećaje u radu metabolizma. Hipotireoza (premala proizvodnja hormona) uzrokuje usporavanje metabolizma i gojaznost, a hipertireoza (prekomerna proizvodnja hormona) uzrokuje ubrzanje metabolizma i naglo mršavljenje.

Starenjem se metabolizam usporava

Starenjem se smanjuje postotak mišićnog tkiva, a skladno tome se usporava rad metabolizma. Ovo usporavanje metabolizma započinje već u dvadesetim, a za svakih narednih deset godina  metabolizam se usporava za otprilike 2%.

L – karnitin će pomoći u ubrzanju metabolizma

Postoje brojni suplementi za koje proizvođači obećavaju da će ubrzati metabolizam, ali je L – karnitin najučinkovitiji. Neki suplementi su u nekim delovima sveta zabranjeni jer mogu uzrokovati potencijalno fatalne nuspojave.

Većina lekara, nutricionista i trenera će vam preporučiti da metabolizam ubrzavate na staromodan način: putem ishrane i fizičkih vežbi.

 

 

 

Komentari su zatvoreni..