• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Spanać povećava mišiće

09.07.2019. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Naučnici berlinskog univerziteta i Svetska antidopinška agencija (WADA) objavili su da hemikalija hidroksiekdison ili ekdisteron koja se nalazi u povrću povećava snagu i da bi trebalo da bude zabranjen kao doping.

Prema ovoj studiji, sportisti koji su tokom desetonedeljnog treninga dobijali hidroksiekdison preko dodataka u hrani bili su tri puta jači od onih koji su trenirali sa placebom.

“Očekivali smo da ćemo videti razliku, ali nismo očekivali da će biti tolika”, rekla je berlinska profesorka Marija Par.

 

Mnoge vrsta povrća sadrže hidroksiekdison, ali spanać je među njima najpoznatiji.

Ekdisteron ili hidroksiekdison je steroidni hormon koji je sličan ljudskim androgenima poput testosterona. Smatra se adaptogenom, s obzirom na sposobnost poboljšanja telesne ravnoteže i smanjenja ćelijskog stresa. Sportistima je zanimljiv jer povećava retenciju (zadržavanje) azota i sintezu proteina. Povećava snagu i izdržljivost.

Naučnici su do sada sproveli više od 50 studija o ekdisteronu i zaključili da povećava sintezu proteina, povećava ukupni sadržaj proteina i glikogena u mišićima, potiskuje hipoglikemiju, a snažno stabilizuje nivo šećera u krvi, kao glikemijski regulator rezultuje konstantnim osećajem visoke energije, podstiče ugradnju glikogena u jetri i mišićima, sprečava visok nivo šećera u krvi i visok nivo insulina, ima jaka protivupalna svojstva, smanjuje visok nivo kortizola, povećava sportske performanse povećanjem radne sposobnosti i kapaciteta pluća, smanjuje umor i apatiju, ali istovremeno povećava brzinu i snagu.

Loading...

Inače, Popajev lik nastao je 1929. godine.

via GIPHY

“Možda su oni tada već znali nešto što smo mi tek morali da dokažemo”, rekla je Par.

Naučnici su savetovali WADA-i da doda hidroksiekdison na listu zabranjenih supstanci.

Studija je pokrenuta nakon što su se pojavile naznake o upotrebi hidroksiekdisona u ruskom sportu i navoda da supstanca povećava mišićnu masu i ubrzava oporavak nakon napornih treninga.

 

MNOGI SU ČITALI I OVE TEKSTOVE:

 

Autor/Izvor: B92 Foto: Pixabay
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , , ,

Kategorija: Spanać

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Lekovite strane guščije masti

Guščija mast je veoma efikasna kod čestih opstrukcija i kada je potrebno iskašljati sekret nagomilan u plućima. Možete je naći...

Kreme za negu kože lica koje možete sami napraviti

Puno je narodnih recepata za negu kože lica koje su koristile naše bake pre pojave gotovih krema koje možete kupiti...

Lečenje sistemske skleroze

Uzrok i patogeneza sistemske skleroze nisu poznate ali se navode tri moguća mehanizma: promene metabolizma kolagena, vaskularne promene i imunološke...

Evo zašto je bademovo mleko toliko zdravo

Velikom broju ljudi ukus bademovog mleka više prija od ukusa sojinog ili pirinčanog mleka. Njegovom konzumacijom u svoju ishranu unećete...

Lekovite strane lipe

Čaj od cvetova lipe već stotinama godina slovi kao vrlo moćan lek za brojne bolesti. Po svom lekovitom delovanju posebno...

Close