Simptomi raka grlića materice

203

Rak grlića materice je postao rasprostranjena bolest. 

de

Danas je to druga bolest po redu po opasnosti, pored raka dojke. Nažalost, rak grlića materice ne pokazuje uvek simptome u ranim fazama bolesti, ali redovno testiranje (Papanikolau test) može pomoći da se otkriju abnormalne ćelije grlića materice koje su uzročnici raka.

Pored toga, lekari upozoravaju na rane znakove i simptome ove fatalne bolesti kod žena koje nikada ne treba ignorisati.

Kao što je već pomenuto, rani stadijum bolesti često prolazi bez simptoma. Međutim, prvi simptomi koji ukazuju na to da se rak širi uključuju sledeće.

Bol u nogama

Jedan broj žena u ranim fazama razvoja raka pati od otoka i bolova u nogama. Nakon prve faze, grlić materice je otekao i može da onemogući normalan protok krvi, što dovodi do otoka i bolova u nogama.

Urinarni problemi

Rak grlića materice takođe može da se otkrije pomoću testa urina. Ako je rak dijagnostifikovan na ovaj način, to znači da je tumor već u IV stadijumu i da se abnormalno tkivo proširilo na bešiku i utiče na njenu funkciju.

Čest simptom kod žena obolelih od raka materice je peckanje pri mokrenju. Važno je da znate da urinarni problemi nisu nužno znak urinarne infekcije, pa je najbolje da posetite ginekologa.

Krvarenje

Krvarenje koje se javlja između redovnih menstrualnih ciklusa treba ispitati kako bi se na vreme preduzele određene mere. U prvoj fazi, ćelije raka mogu da budu na površini cerviksa ili dublje u cervikalnom tkivu. Kako se tumor razvija, menstrualni ciklusi postaju teži, nepravilni i često praćeni bolovima u karlici, kičmi ili nogama. Kod nekih pacijentkinja se čak javlja oticanje donjih ekstremiteta, što je znak da je tumor ušao u poslednju fazu.

Krvni sudovi su tada pod pritiskom i prekida se normalan protok krvi. Ćelije raka se takođe mogu proširiti na bešiku izazivajući peckanje ili krv u urinu. Kada se tumor proširi na rektum, često se primećuju različiti simptomi, uključujući analni bol i krv u stolici.

Ako se tumor proširi na uretru ili gornji urinarni trakt, to može dovesti do hidronefroze – oticanja bubrega zbog nagomilavanja urina ili bubrežne insuficijencije.

U kasnijim fazama, može nastati vezikovaginalna fistula koja se proteže između bešike i vagine i dovodi do kontinuiranog nevoljnog ispuštanja urina u vaginalni svod. Takođe, može se javiti i abnormalna veza između donjeg dela debelog creva, rektuma i vagine.

Lek za HIV sprečava rak grlića materice?

Komentari su zatvoreni..