• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Simptomi i lečenje tromboze arterija

09.11.2016. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tromboza nastaje kada se povređen ili oboleo krvni sud zatvori: zgruševinom, koja je nastala na istom mestu.

44

Najčešća je u mozgu i nogama. Ako nastane u plućnoj arteriji, trbušnoj aorti ili u koronarkama (arterijama koje hrane srčani mišić), može biti smrtonosna.

Usled tromboze nastaje prvo beskrvnost odgovarajućeg dela tela, a zatim raspadanje, koje može biti sa gnojenjem ili bez gnojenja. Ako se komadić zgruševine otkine, krv ga odnese, pa nastaju embolije na jednom ili na više mesta. Sem toga, tromboza izaziva i druge vrlo različite tegobe, i, to prema mestu na kojem se pojavi.

Svako pokretanje bolesnika može da izazove otkidanje zgruševine i pojavu embolije. Prema tome, ustajanje i kretanje može biti lne samo opasno već i smrtonosno.

Bolest se najbolje leči u bolnici.

Loading...

Stavljanje vlažnih i hladnih obloga treba izbegavati, pošto je cirkulacija otežana, pa beskrvna mesta ne treba hladiti, već, naprotiv, zagrevati. Ukoliko se blagovremeno ne uspostavi cirkulacija krvi, nastaje raspadanje tkiva, koje najčešće iziskuje hiruršku intervenciju (amputaciju). Lečenje je teško i dugotrajno, iako danas postoje lekovi koji dosta uspešno deluju na uspostavljanje cirkulacije. Higijensko dijetalni režim zavisi od bolesti koja je prethodila trombozi, kao i od komplikacija koje se pojave .u toku obbljenja. Do dolaska lekara treba održavati strogu biljno-mlečnu dijetu, bez alkohola i bez mesa. Ako se pojavi temperatura, može se odmah uzimati sulfatijazol ili slični lekovi (6 do 8 komada dnevno).

Danas se ova bolest leči znatno uspešnije nego ranije, i to injekcijama penicilina i streptomicina, kao i davanjem drugtth novih lekova — antibiotika. Protiv bolova treba dati neki kombinovani prašak (kodalgin, kombin itd.). Trombozirana mesta treba održavati suva i umereno ih zagrevati.

Srodni članci:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Bioenergija, Tromboza, Zdravi saveti, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Upala sluzokože guše- simptomi i lečenje

Ima osoba koje stalno boluju od guše, a od krajnika vrlo retko. Akutna oboljenja dolaze obično sa kijavicom, koja se...

Rožnjača- vrste bolesti

Rožnjača se nalazi nasred oka, ispred zenice. Njena providnost uslovljena je specijalnom građom. Providna, zdrava rožnjača omogućuje dobar.vid, jer propušta...

Napitak za jačanje organizma

Za sve one koji žele da ojačaju svoj organizam i da se odbrane od bakterija, virusa i težih oboljenja, svakodnevna...

Pogledajte koji dar prirode obezbeđuje dobro ZDRAVLJE i LEPOTU

Od pamtiveka se koristi u tradicionalnoj medicini. Kokosovo ulje pospešuje izlučivanje insulina i iskorišćavanje glukoze u krvi, što smanjuje rizik...

Pelagra-simptomi i lečenje

Pelagra je bolest koja nastaje usled nedostatka nikotinske kiseline i nikotinamida. Nikotinska kiselina i nikotinamid nalaze se u istoj hrani...

Close