• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Simptomi infekcije sinusa

17.05.2017. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Ako je nos zapušen više nedelja, a uz to patite od neprijatnih simptoma, moguće je da je reč o infekciji sinusa.

Bol i pritisak na području lica

Sinusi imaju svoju svrhu, a jedna je da zagrevaju, pročišćavaju i vlaže vazduh koji udišete. Osiguravaju smanjenje pritiska na području lica. Ako su ove male rupice začepljene, one ne mogu normalno obavljati svoju funkciju. Nakupljanje sluzi je razlog zbog kojeg osećate bol i pritisak.

Bol tokom pomeranja glave

Bol i pritisak na području glave kada se nagnete prema napred može biti znak infekcije sinusa. Upaljena membrana sinusa je odgovorna za ovu bol. Vaša glava postaje teža jer su sinusi prepuni sluzi.

Glavobolja

Natečenost i pritisak lica može uzrokovati glavobolju. Začepljenost i upaljenost sinusa vas podstiču da instinktivno naprežete mišiće lica, a nakon nekog vremena napetost mišića prerasta u neprijatnu i jaku glavobolju.

Začepljenost nosa

Ovo je jedan od najlakše primetnih simptoma infekcije sinusa, ali se često zameni sa simptomom prehlade ili alergije. Krv ide prema nosu, a bela krvna zrnca se bore protiv infekcije. Povećan protok krvi na području lica uzrokuje natečenost.

Sluz je zelena ili žuta

Sluz nosa treba biti bistra. Zelena ili žuta sluz koja curi iz nosa ili koju iskašljavate može biti znak infekcije sinusa. Diskoloracija sluzi je uzrokovana belim krvnim ćelijama. Ovo je znak da se imuni sistem bori protiv infekcije.

Loading...

Neprijatan zadah

Taj nepodnošljivi neugodan zadah nije nužno uzrokovan nepravilnom higijenom usne duplje, već može biti posledica zelene ili žute sluzi koja iz nosa curi prema grlu. Neugodan zadah možete ublažiti povećanim unosom vode.

Kašalj

Produktivan kašalj je česta posledica infekcije sinusa. Neki ga zamene sa simptomom prehlade ili bronhitisa. No, kašljanje uzrokovano infekcijom sinusa je najgore ujutro i uveče, dok je kod bronhitisa najgore tokom dana.

Povišena temperatura

Uobičajena začepljenost nosa neće izazvati povišenje telesne temperature, ali infekcija sinusa hoće. Imuni sistem pojačano radi kako bi se borio protiv infekcije, zbog čega se temperatura tela povećava. Ako temperatura traje nekoliko dana i neprestano je visoka, svakako se obratite lekaru.

Iako su retke, neizlečene infekcije sinusa mogu trajno oštetiti sinuse i uzrokovati hronični sinusitis, infekciju uha, slabljenje vida ili meningitis.

Ako simptomi traju duže od 10 dana, imate povišenu telesnu temperaturu i borite se sa nesnošljivom glavoboljom, obratite se lekaru kako bi vam propisao antibiotike.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: sinusi, Zdravi saveti, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Veza između bolesti zuba i artritisa

Dobra oralna higijena, koja podrazumeva četkanje zuba najmanje dva puta dnevno, redovni stomatološki pregledi i čuvanje zdravlja desni, mogu nas...

Ovo bi trebali da znate o maslinovom ulju

Maslinovo ulje nalazi se na samom vrhu najzdravijih namirnica koje ima višestruku primenu. Njegova lekovitost se koristi na nekoliko različitih...

Rešenje za ciste na jajniku

Cistu na jajniku izlečiti je veoma teško, ali sa narodnim lekovima možete brže da se otarasite ove bolesti! Navodimo vam...

Razlozi zašto bi žene trebalo da piju sojino mleko

Dodatak probiotika, dobrih bakterija koje čuvaju naše zdravlje, sojinom mleku povećava prirodnu dostupnost izoflavona u njemu, tvrdi novo istraživanje. Sojini...

Režim ishrane u borbi protiv karcinoma

Karcinom ne možemo sami izlečiti, ali ga ne moramo ni sami u svom telu hraniti. Izazvana raznim pogrešnim pričama/ savetima,...

Close