• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Simptome raka pluća nikad nije lako prepoznati, ali postoje simptomi koji mogu da ih otkriju

04.09.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Džin Vilijams Tejlor je bila zabrinuta kada je primetila da joj se nokti povijaju na dole. Nakon konsultacije sa prijateljima, otišla je kod lekara. Džin je radila testove krvi, skeniranja i rendgenske snimke pre nego što su doktori shvatili da se bori sa rakom pluća. Nakon uspostavljanja dijagnoze, Džin je otkrila znak upozorenja koji nikada ne smete zanemarivati. Krivljenje i savijanje noktiju, može biti indikator kancera.

– Pre dve nedelje, okačila sam na Fejsbuk fotografije, pitajući da li je neko nekada video takve nokte. Kasnije me je nekoliko prijatelja posavetovalo da odem kod lekaa. Tada sam mislila da nije ništa ozbiljno. Nakon dve naporne nedelje, juče sam dobila svoje rezultate … Imam rak pluća. – napisala je Džin.

Kada se nokti krive, to je često vezano za bolesti srca ili pluća, a zvanični termin je “clubbing”. Istraživanja potvrđuja da je ovo vrlo ozbiljan simptom bolesti pluća.

Istraživanja kažu da je “clubbing” izazvan sakupljanjem tečnosti u mekim tkivima na krajevima prstiju, a to utiče na to da više krvi teče u to područje nego obično.

Kada se nokti krive i savijaju, to je često vezano za bolesti srca ili pluća, a zvanični termin je “clubbing” Foto-ilustracija: pixabay.com

7 simptoma raka pluća na koje još treba da obratite pažnju:

1. Hronični kašalj

Kašalj koji ne nestaje nakon dve-tri nedelje ili dugotrajni kašalj koji se pogoršava su važni, rani simptom koji vam govore da nešto nije u redu sa vašim respiratornim sistemom.

2. Učestale infekcije u plućima

Infekcije pluća su uobičajene, naročito nakon prehlade ili gripa tokom jeseni i zime. Ali, ako ih se ne možete rešiti, to bi mogao da bude znak nečega ozbiljnijeg.

3. Bučno disanje

Loading...

Bučno disanje je znak da vas nešto neobično sprečava da udahnete vazduh u pluća, ili ih čini suviše uskim, a to može biti uobičajen simptom da imate tumor.

Bučno disanje je znak da vas nešto neobično sprečava da udahnete vazduh u pluća Foto: Pixabay.com

4. Iskašljavanje krvi

Ako iskašljavate krv, ona može doći iz pluća ili iz gornjeg respiratornog trakta. Odakle god da dolazi, to signalizira zdravstveni problem.

5. Bol prilikom disanja

Bol prilikom disanja može biti rani simptom raka. Otežano disanje ili osećaj da ne možete da lepo dišete su upozoravajući simptomi.

6. Umor i nedostatak energije

Svi se umaraju i ostaju bez energije s vremena na vreme, ali ako se konstantno osećate iscrpljenim, obratite se svom lekaru. Umor i nedostatak energije može biti znak plućne bolesti, ali to je i simptom dijabetesa tipa 2.

7. Gubitak apetita, neobjašnjiv gubitak težine

Ako ste neobično mnogo smršali za kratko vreme, ili ste iznenada odustali od svoje hrane, to bi mogao da bude znak nečeg ozbiljnijeg. Gubitak težine bez razloga može biti simptom raka na plućima.

Umor i nedostatak energije može biti znak plućne bolesti Foto-ilustracija: Profimedia

 

PROČITAJTE VIŠE:

(Telegraf.rs / Izvor: dailystar.co.uk)
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , , ,

Kategorija: Bolesti pluća, Rak pluća

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Koža može da otkrije da li vam preti dijabetes: Obratite pažnju na sledeće znakove

Simptomi dijabetesa uključuju često mokrenje i neobjašnjiv gubitke kilaže, ali i svrab kože može biti rano upozorenje na ovu opaku...

Uz ove savete regulišite hormone

Tema uravnoteženog hormonskog zdravlja sa starenjem postaje aktuelnija. Dolaze na red skupi lekovi i beskrajne konsultacije s endokrinologom. Pokušajte prirodnim...

Zašto vam se pojavljuju bubuljice

Donosimo vam 5 razloga iznenadne pojave bubuljica. Prljavi pribor za nanošenje šminke Ako koristite beauty blender ili četkicu za nanošenje...

Divlji šipak- Vitaminska bomba

Divlji šipak obično samoniklo raste uz puteve, na ivicama livada, pašnjaka, šuma. Poznato je da divlji šipak uspeva i na...

Doterajte liniju sa grožđem na ovaj način

Ukoliko zdravlje dozvoljava, dvadesetak dana treba držati dijetu sa grožđem, koja se smatra jednom od najboljih. Preporučeno je da se...

Close