• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Selen smanjuje rizik od nastanka raka prostate

14.07.2019. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Selen je biljka koja je vekovima bila korišćena za čišćenje tela i bila je poznata kao “lek za sve bolesti”.

Čaj od korena selenaublažava probleme u varenju, posebno kod prekomernog lučenja želudačne kiseline. Jak diuretik, preporučuje se za edeme, naročito kod izraženih otoka nogu, gihta, reume, teškog i bolnog uriniranja. Slično dejstvo postiže i kod katara mokraćne bešike, akutnih i hroničnih oboljenja bubrega, a preventivno sprečava stvaranja peska i kamena.

Delotvoran je i za nerve, uspešno otklanja i migrenu izazvanulošim radom bubrega.

Narodni lekari ga preporučuju i kod žutice. Priprema se kada se jedna ili pola kašičice sušenog i iseckanog sirovog korena prelije šoljom vrele vode. Ostavi se deset minuta da poklopljen vri, pa procedi. Da bi se postigao željeni efekat, pije se dva puta dnevno, nezaslađen i u gutljajima.

Kod problema sa varenjem praćenog i nadimanjem, čaj se pravi od jednakih delova mešavina korena selena i kima, koji se umesto u vodi, kuvaju u vinu. Ne preporučuje se trudnicama i osobama sa povišenom temperaturom. Sušeni korenu prahu deluje kao i čaj. Prah uzimajte dva do tri puta dnevno sa vodom po 1/4 kašičice. Koren selena zagreva želudac i aktivira njegov rad. Međutim, ne bi ga trebalo dodavati namirnicama tokom termičke obrade (kuvanja, pečenja), jer ima kontraefekat kao i biber.

Novo istraživanje obavljeno u Istraživačkom centru za rak “Fred Hačinson” u Sijetlu zaključuje da visok nivo selena u krvi sam po sebi ne pruža garanciju manjeg rizika obolevanja od raka prostate, ali kod nekih grupa muškaraca može da ima zaštitino dejstvo protiv te bolesti.

Loading...

Tim sa pomenutog instituta, na čelu sa dr Ulrike Piters, koristio je rezultate jednog ranijeg osmogodišnjeg medsicinskog istraživanja, koncentrisanog na nekoliko vrsta raka, između ostalog i na rak prostate.

Na početku istraživanja svi učesnici su dali podatke o godinama, etničkoj pripadnosti, obrazovanju, zanimanju, eventualnom pušačkom stažu i eventualnoj istoriji obolevanja od raka i drugih bolesti, kao i o eventualnom korišćenju pojedinih lekova i o zdravstvenim faktorima koji su od uticaja na rak prostate.

Osim toga, ispitanici su popunili i upitnik o učestalosti konzumiranja 137 prehrambenih proizvoda tokom 12 meseci pre otpočinjanja istraživanja. Tokom testiranja njihovog zdravstvenog stanja, utvrđen je i nivo selena u krvi.

Stručnjaci iz Sijetla uporedili su nivo selena u krvi 724 ispitanika kod kojih se tokom osmogodišnjeg perioda praćenja razvio rak prostate, sa istim pokazateljem kod 879 ispitanika koji u ovom razdoblju nisu oboleli od te bolesti.

Nije ustanovljena povezanost između nivoa selena u krvi i rizika obolevanja od raka prostate. Međutim, smanjeni rizik od te vrste raka ustanovljen je kod ispitanika koji su istovremeno prijavili i visok unos E vitamina u ishrani, kao i kod onih koji su uzimali multivitaminske preparate.

PROČITAJTE VIŠE:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: ,

Kategorija: Prostata, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Ovaj čaj ima posebna lekovita svojstva

Čaj od lista oraha sadrži tanine (poput onih iz zelenog i crnog čaja) i kao njihov izvor odličan je u...

Izborite se sa anksioznošću uz ove savete

Moderan, užurban način života je glavni krivac za pojavu stanja anksioznosti. Anksioznost prati osećaj nelagode koji je potpuno neosnovan i...

Orhitis- česta bolest muškaraca

Orhitis predstavlja zapaljenje jednog ili oba testisa najčešće uzrokovana infekcijom. Orhitis može da uzrokuje veliki broj različitih bakterija i virusa....

Ovo su vrste alergija na sunce

Alergija na sunce je reakcija kože na sunčeve zrake određenog spektra, u određeno godišnje doba, ali i u određeno vreme...

Lekovite strane žalfije

Žalfija je lek za razne bolesti, o čemu svedoči i njen latinski naziv salvia, što znači 'spasiti'. Ova čudesna biljka...

Close