• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Sedam važnih informacija za pravilno postavljanje dijagnoze

24.01.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Da bi lekar mogao da propiše sve potrebne preglede, lekove i da postavi pravilnu dijagnozu, mora od pacijenta da dobije važne informacija o njegovom zdravstvenom stanju.

Zbog toga ove informacije nikada ne bi trebalo da sakrivate od doktora.

1. Ishrana

Kada dođemo na pregled kod lekara obično osetimo krivicu zbog nezdrave ishrane. Ponekad zbog toga doktoru ne želimo da otkrijemo kakva je zapravo vaša ishrana, nego govorimo da se hranimo zdravije.

Sa druge strane, ponekad ne želimo da priznamo da smo na rigoroznoj dijeti ili da se prejedamo. Sve to su informacije od velike važnosti, koje bismo morali da otkrijemo lekaru.

2. Upotreba lekova

Neki ljudi često koriste razne lekove bez znanja doktora ili se ne pridržavaju propisanog načina uzimanja lekova. Sve to utiče na njihovo lečenje, a može da utiče i na rezultate analize krvi.

Zato na svakom pregledu lekaru treba tačno navesti koje lekove koristite. Naravno, treba navesti i sve one lekove koje kupujete bez recepta.

3. Pušenje

Nemojte da krijete koliko stvarno pušite, bilo da je u pitanju jedna kutija dnevno ili nedeljno. Bez obzira na količinu, obavezno doktoru priznajte koliko cigareta zaista konzumirate.

Upravo je pušenje navika o kojoj pacijenti najviše lažu lekare.

4. Alkohol

Kao i cigarete, i alkohol je opasan po zdravlje. Utiče na jedan od najvažnijih organa – jetru. Informacija o količini alkohola koju konzumirate može biti veoma važna za postavljanje pravilne dijagnoze.

5. Suplementi i lekovito bilje

Ako koristite dodatke ishrani, vitamine ili lekovito bilje, recite to svom doktoru. Kada određeni lekovi dođu u dodir sa tim dodacima, njihova efikasnost se može poništiti ili pojačati, što nije dobro po vaše zdravlje.

6. Seksualni život

Neprijatno je odgovarati na pitanja o seksualnom životu jer je to intimna stvar, ali informacije o tome kakvu zaštitu koristite i da li ste imali neku polno prenosivu bolest mogu biti važne za propisivanje potrebnih analiza i pregleda.

7. Mentalno zdravlje

Kada vas lekar pita kako se osećate, nemojte da skrivate svoje pravo stanje i emocije. One mogu da budu manifestacija nekih fizičkih problema.

Mnogi ne znaju da bolesna štitna žlezda može da prouzrokuje napad panike i anksioznost. Iskren razgovor sa doktorom samo može da pomogne. Zato govorite istinu.

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

 

B92
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Ovi zdravi začini gase apetit

Da li ste znali da postoji nekoliko namirnica koje mogu da sagore masti u vašem telu? A ovo je spisak...

Recept kojim snižavate holesterol i trigliceride

Ukoliko patite od povišenog holesterola, predlažemo vam lagani napitak koji možete napraviti od vrlo jednostavnih i lako dostupnih sastojaka. Za...

Rešenje za gljivičnu infekciju noktiju

Osim estetskog, ovo može biti i vrlo ozbiljan zdravstveni problem, posebno u slučaju dijabetesa i oslabljenog imuniteta. Kod obolelih od...

Za ovo alkoholno piće tvrde da je zdravo

Prema novom "zbrajanju" korisnih osobina, alkoholno piće koje telu donosi najviše koristi je pivo bogato vitaminima i mineralima. Ukoliko se...

Opada vam kosa? Ovo je sigurno jedan od razloga za to

Opadanje kose je sasvim prirodna stvar. Dnevno gubimo od 50 do 100 dlaka sa glave, ali ako primetite da vam...

Close