• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Saznajte da li će vam kafa i u buduće biti prvi jutarnji napitak

03.12.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Neki ljudi mogu da popiju i po pet šoljica kafe bez ikakvih “nuspojava”, dok je drugima muka kad popiju dve šolje ovog napitka.

Zašto kafa izaziva mučninu?

Stvar je, logično, u kofeinu. Kofein ima dobre efekte na zdravlje, ali može i da ga uništi ako ga unosite previše.

Čak iako kofein ima odlične efekte kao mentalni stimulant, pomaže i u borbi protiv migrena, unesete li previše kofena, budite spremni na paklene posledice. Dok se neke nuspojave pojavljuju samo ako unesete stvarno, stvarno mnogo kofeina – recimo da popijete desetak šolja kafe – mučnina se javlja relativno često, posebno ako imate osetljiv stomak.

Naime, stručnjaci kažu da digestivni sistem može biti osetljiv na kiseline i kofein koji se nalaze u kafi. Iako ovaj napitak ima sličnu pH vrednost kao šargarepe, povećanje kiseline u stomaku (zahvaljujući unosu kafe) može da dovede do gorušice, problema sa refluksom i naravno, do mučnine.

Najčešće, kofein je glavni krivac za uznemiren stomak jer podstiče stomak da proizvodi više kiseline nego inače. To, u kombinaciji sa efektom laksativa koji ima kafa primorava digestivni sistem da radi brže, pa s obzirom na sve što se dešava u vašem stomaku i crevima, nije ni čudo što vam je malo muka posle kafe.

Loading...

Ukoliko ipak smatrate da ova dva razloga – kiselina i efekat laksativa – nisu razlog za vaše mučnine, možda je reč o tome kako pijete kafu – tačnije, kada i sa čim.

I opet je reč o kiselini, zbog čega stručnjaci ne savetuju da pijete ovaj napitak na prazan stomak.

“Ako stalno pijete kafu pre doručka, hidrohlorična kiselina koju vaše telo proizvodi mogla bi da ošteti unutrašnjost organa za varenje”, upozoravaju stručnjaci.

Osim toga, hormon kortizol je visok nakon buđenja, a dodatno ćete ga povećati ako odmah popijete kafu. To može da dovede do osećaja letargije, zbog čega se savetuje da kafu popijete tek kad jutro malo odmakne, a ne čim ustanete – jer tada nivo kortizola počinje da pada.

Na kraju, važno je da budete hidrirani. Mala količina kafe neće dehidrirati organizam, ali bi bilo dobro da pre te jutarnje kafe popijete veliku čašu vode.

PROČITAJTE VIŠE:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Prirodni lekovi, Zdravi saveti, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Zdravstvene prednosti voćnih sokova

Činjenica je da naše telo zahteva ishranu i možemo ju obezbediti pomoću svežih sokova od voća i povrća. Ako se...

Za lečenje raznih kožnih oboljenja,malokrvnosti…koristite lekovitost ove biljke

Biljka srčanik cveta od maja do jula. Plod je trostrani oraščić boje kestena, veličine 3,5-4 mm. Za jelo služe sasvim...

Crna slačica: Pospešuje cirkulaciju krvi i nezamenjiva je u borbi protiv jakog bronhitisa

Crna slačica je jednogodišnja biljka razgranate stabljike što doseže visinu više od 1 metra. Listovi su s peteljkom, celoviti ili...

Simptomi opsesivno- kompulzivnog poremećaja

Iako su u mnogim slučajevima simptomi vrlo vidljivi, ima i slučajeva kada osoba nije ni svesna da pati od opsesivno-kompulzivnog...

Svi ih volimo, a tope kilograme i čuvaju zdravlje

Istraživanja su potvrdila da grickanje pistaća može da utiče na težinu. Ove semenke izuzetno su bogate kalijumom, kalcijumom, vitaminima C,...

Close