Saveti za šta sve možete koristiti vodonik peroksid!

464

Vodonik peroksid je najsigurnije prirodno sredstvo za dezinfekciju. Ubija mikroorganizme tako što ih oksidira. Vodonik peroksid ima mnogo različitih upotreba u kuci, koristi se za održavanje dobrog zdravlja, higijene, kao i za čišćenje.

hid

Jača imuni sistem

Naša tela proizvede vodonik peroksid preko određenih leukocita tj. belih krvnih zrnaca. To pomaže telu da se izbori sa bakterijama, virusima i toksinima.

Prehlada

Vodonik peroksid vam može pomoći da se držite podalje od prehlade. Sipajte nekoliko kapi vodonik peroksida u uši i prehlada će vas zaobići.

Uklonite cerumen

Hidrogen peroksid vam može pomoći da lako uklonite ušnu mast. Samo stavite nekoliko kapi vodonik peroksida u vaše uši. Posle minut ili dva, stavite nekoliko kapi maslinovog ulja. Nakon nekoliko minuta, iscedite tečnost iz vaših ušiju. Time će se očistiti i vosak iz ušiju.

Zaštita očiju

Možete da koristite hidrogen peroksid za čišćenje kontaktnih sočiva – što je vrlo efikasno u otklanjanju prašine koja se može nataložiti na sočivu tokom vremena.

Infekcije sinusa

Zapušeni sinusi mogu biti bolni. Kašiku 3% vodonik peroksida dodajte na 1 šolju nehlorisane vode i koristite je kao sprej za nos. Možete prilagoditi količinu hidrogen peroksida u zavisnosti od ozbiljnosti problema.

Antiseptik za ispiranje usta

Vodonik peroksid je savršen za ispiranje usta. On će vam pomoći da izbelite zube i ubijete klice koje su odgovorne za loš zadah. Otkriveno je da je vodonik peroksid veoma efikasan za ispiranje usta.

Za pranje zuba

Ako pomešate vodonik peroksid sa sodom bikarbonom dobićete delotvornu pastu za zube koja će izbeliti zube, a usna duplja će biti dezinfikovana.

Zubobolja

Vodonik peroksid vam takođe može pomoći da izlečite zubobolju. Pomešajte malo kokosovog ulja sa hidrogen peroksidom i koristite ovu mešavinu za ispiranje usta. Antibakterijska svojstva vodonik peroksida će vam pomoći da eliminišete bakterije koje izazivaju zubobolju.

Dezinfekcija ruku

Vodonik peroksid odlično dezinfikuje rane, a može se koristiti i za pranje ruku. Samo naprskajte ruke sprejom.

Održava povrće svežim

Dodajte ¼ šoljice hidrogen peroksida u sudoperu punu hladne vode i stavite povrće u nju. Držite voće potopljeno oko 15 minuta, a zatim isperite i ostavite da se osuši.

Prečistač vode

Vodonik peroksid može da se koristi za prečišćavanje vode. Dodajte pola litre vodonik peroksida na 4 litra vode i time će voda ostati bezbedna i čista.

Znaci infekcije sinusa

Komentari su zatvoreni..