• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Saveti kako izbeći toplotni udar

20.07.2015. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Naglo povišenje telesne temperature zbog izuzetno toplog vremena, bez mogućnosti da se telo prirodno rashladi znojenjem, uzrokuje – toplotni udar.

tip

Najčešće se javlja kada je vlažnost u vazduhu vrlo visoka. Tada se smanjuje brzina isparavanja kapljica znoja s kože, pa se samim tim smanjuje i rashlađivanje tela. Dakle, što je veća vlaga, osećaj topline je veći i na nižim temperaturama vazduha.

Toplotni udar je stanje opasno opasno po život

Simptomi su  temperatura i do 40 stepeni , topla i suva koža, jaka glavobolja, poremećaj svesti, ubrzani rad srca i ubrzano disanje.

Dob i eventualne zdravstvene tegobe utiču na to kad i kod koga će doći do toplotnog udara.

Deca i stari su posebno osetljivi. Potom najugroženiji su svi hronični bolesnici ako ne uzimaju redovno terapiju i izlažu se nepotrebno povišenim temperaturama. Stariji su ugroženiji jer slabije osećaju žeđ i ne uzimaju dovoljno tečnosti.

Zaštititi se treba adekvatnom odećom

Loading...
  • svetla
  • prozračna
  • od pamuka
  • zaštita za glavu( kapa,šešir…)

Jelovnik prilagodite velikim vrućinama

Jutro započnite doručkom tipa integralni hleb sa semenkama i namazom od svežeg sira uz dodatak paradajza, paprike ili krastavaca.

Za ručak napravite hladnu salatu od povrća s maslinovim uljem, a za međuobrok je dobar izbor zaleđeno ili rashlađeno voće poput bobica s jogurtom i orašastim voćem.

Ako vam je urin tamnije boje ili retko mokrite, ne pijete dovoljno tečnosti

Ako ste povišene telesne mase, morate unositi više vode. Čovek prosečne građe trebao bi uzimati oko dve litre vode na dan. Pazite da vam je urin svetle boje.

Krto meso, voće i povrće štite od udara i rashlađuju

Konzumirajte namirnice čija je nutritivna vrednost obratno proporcionalna energetskoj. Birajte one koje ne padaju teško na želudac, u prvom redu voće i povrće, krto meso i začine. Letna ishrana podrazumeva i unos mlečnih proizvoda koji najbolje odgovaraju u hladnom obliku poput zaleđenih jogurta i sladoleda. Hladna lubenica i dinja idealne su za slatko osveženje kao međuobrok kao i voćne salate. Hranu kratko obrađujte te izbegavajte stajanje za šporetom jer visoke temperature mogu biti kobne.
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Apotekar u kući, Neurologija, Trebate znati, Zdravi saveti

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Izbegavajte ove kombinacije namirnica

Ako određene namirnice jedete zajedno, negativno će delovati jedna na drugu i uveliko smanjiti svoju hranljivu vrednost. Posledica ovakvih kombinacija...

Nordijska dijeta -najzdravija i najdelotvornija

Svake godine se pojavljuje nekoliko novih vrsta dijeta, a više nismo sigurni u to koja je najbolja. Ishrana jeste najvažniji faktor...

Poboljšajte vid uz pomoć ovog napitka!

Predstavljamo Vam ubedljivo najdelotvorniji napitak za poboljšavanje vida. Koristeći ovaj lek, primetićete veliko poboljšanje kod izgleda vaše kože. Sastojci: 200...

Višnje najbolji eliksir za telo

Višnja kao voće spada u kategoriju super zdrave hrane. Bogate su vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem...

Delotvorna tinktura za nežna stopala

Tinktura od ova 2 sastojka za 10 dana uklanja brazde, žuljeve, kurje oči i grubu kožu sa stopala. Na početku,...

Close